Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.07.2017 11:51

Nový fond podporí aktivity a rozvoj občianskej spoločnosti


Logo.


Fond bude riadiť konzorcium troch nadácií – Nadácie Ekopolis, Nadácie otvorenej spoločnosti a Karpatskej nadácie a v priebehu štyroch rokov prerozdelí osem miliónov eur na projekty mimovládnych organizácií.


Občianske hnutia a organizácie budú mať od budúceho roka možnosť uchádzať sa o finančné zdroje z Fondu pre aktívne občianstvo (Active Citizens Fund). Fond bude riadiť konzorcium troch nadácií – Nadácie Ekopolis, Nadácie otvorenej spoločnosti a Karpatskej nadácie a v priebehu štyroch rokov prerozdelí osem miliónov eur na projekty mimovládnych organizácií. Fond je súčasťou vyše 110-miliónovej finančnej pomoci, ktoré Slovensku poskytli tri krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru - Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Podpora občianskej spoločnosti je pre tzv. „EEA a nórske granty“ dlhodobou prioritou. Výber operátora Fondu pre aktívne občianstvo uskutočnil na základe otvorenej verejnej súťaže Úrad pre finančné mechanizmy (FMO) v Bruseli, ktorý spravuje finančnú pomoc pre 15 prijímateľských krajín EÚ, vrátane Slovenskej republiky.

„Máme veľkú radosť, že sa podarila dobrá vec a občianska spoločnosť získa kľúčovú podporu na svoje aktivity a rozvoj. Priestor na získavanie prostriedkov pre činnosť advokačných a ľudskoprávnych organizácií je na Slovensku žiaľ stále minimálny,“ povedal Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis. „Za dôležitú považujeme aj skutočnosť, že fond bude spravovaný v spolupráci troch skúsených nadácií. Fond pre aktívne občianstvo tak bude mimoriadne dôležitou grantovou schémou, zameranou na posilnenie občianskych princípov v správe vecí verejných,“ dodal.

Cieľom nového Fondu pre aktívne občianstvo je posilnenie občianskej spoločnosti a zvýšenie spoločenského povedomia a angažovanosti zraniteľných skupín. Podpora sa bude zameriavať aj na dlhodobú udržateľnosť a budovanie kapacít občianskeho sektora tak, aby viedli k posilneniu občianskej participácie, aktívneho občianstva a ľudských práv.

Podpora bude smerovaná do piatich oblastí:

- demokracia, aktívne občianstvo, verejná správa a transparentnosť,

- ľudské práva a rovnosť zaobchádzania, boj s diskrimináciou na základe rasy, etnicity, vierovyznania, veku, pohlavnej orientácie alebo identity,

- sociálna spravodlivosť a inklúzia zraniteľných skupín obyvateľstva,

- rovnosť pohlaví a prevencia násilia na základe pohlavia,

- životné prostredie a klimatická zmena.

Slovensko je prvou z 15 krajín strednej a juhovýchodnej Európy, kde sa príprava nového kola podpory dostala do záverečnej fázy. Správcovské konzorcium fondu pod vedením Nadácie Ekopolis pozve mimovládne organizácie ešte v júli tohto roku na verejné konzultácie, ktorých cieľom bude hovoriť o cieľoch a zameraní fondu. Prvé grantové výzvy budú vyhlásené po uzavretí kontraktu s Úradom pre finančné mechanizmy v Bruseli, ktorý by mal byť podpísaný v poslednom štvrťroku 2017.

V predchádzajúcom období spravovali podobné programy pre mimovládne organizácie dvaja operátori – prvým bolo konzorcium pod vedením Nadácie Ekopolis spolu s Nadáciou pre deti Slovenska a Nadáciou SOCIA a druhým operátorom bola Nadácia otvorenej spoločnosti.

Obecné noviny č. 27-28/2017

Autor: (ts-ep)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2020
Ministerstvo kultúry otvára nový dotačný program
Úspešný projekt ministerky kultúry Ľubice Laššákovej a premiéra Petra Pellegriniho Folklór – duša Slovenska pokračuje v novej podobe aj v tomto roku. Do 5. februára 2020 môžu záujemcovia podať žiadosť o dotáciu v programe Podpora miestnej a regionálnej kultúry. Pripravených je 2 milióny eur.
viac
28.02.2020
Malackí hádzanári dostali nové auto
Do hádzanárskej rodiny pribudol nový člen: biely, štvorkolesový, spoľahlivý, štýlový, reprezentatívny. Hráčov vozí za súpermi a po skončení zápasov aj naspäť do Malaciek.
viac
10.09.2020
V Bardejovských Kúpeľoch pribudne Kráľovský singletrack
Existujúce liečivé cyklochodníky - singletracky v okolí Bardejovských Kúpeľov doplní onedlho nový zjazdový singletrack s celkovou dĺžkou 1,3 kilometra. Využije existujúcu lesnú cestu popod Kamennú horu, ktorá už teraz spája sedlo Čerešňa s miestnym posedením Tri studničky.
viac
28.01.2021
Tretie kolo výziev programu pre aktívnych občanov je otvorené
Odhodlanie hájiť ľudské práva a aktívne rozvíjať občiansku spoločnosť bude opäť podporené v treťom kole výziev grantového programu Active Citizens Fund – Slovakia, ktorý je zameraný na podporu mimovládnych organizácií na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %