Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.08.2019 11:50

Nový školský rok s takmer 4000 župnými prvákmi


Ilustračná snímka (bsk)


V tomto školskom roku do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja pribudne od 2. septembra takmer 4-tis. prvákov


Bratislavská župa sa počas prázdnin snažila zrekonštruovať čo najviac škôl tak, aby sa študenti aj pedagógovia na školách cítili počas nového školského roka čo najlepšie. Prioritou v oblasti vzdelávania aj naďalej zostáva jeho inovácia či podpora projektových a eko aktivít škôl.

„Výber strednej školy je jedným z najdôležitejších krokov v živote mladého človeka. Stredná škola nie je iba na tri, štyri či päť rokov, ale je to základ budúcnosti. Župné školy majú vysokú kvalitu a aj záujem zo strany študentov či už o odborné vzdelávanie, duálne vzdelávanie alebo o štúdium na bilingválnych školách narastá a je naozaj z čoho vyberať. Prvákom želám v novom roku veľa úspechov a spolu s mojím tímom sa aj naďalej budeme snažiť o maximálne skvalitnenie vzdelávania a spokojnosť na školách,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

V novom školskom roku ponúkajú župné školy až 21 nových odborov, napr. študijný odbor ochrana osôb a majetku v SOŠ agrotechnickej J. A. Gagarina v Bernolákove, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji, študijný odbor informačné a sieťové technológie na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Hálovej a v Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Karola Adlera v Bratislave, študijný odbor dizajn interiéru na Spojenej škole na Tokajíckej ulici v Bratislave či ďalšie. Štyri župné gymnáziá rozšírili svoju ponuku o bilingválne triedy, do ktorých sa oproti minulému roku prihlásilo až o 93% viac žiakov. Spolu tak má Bratislavský samosprávny kraj sedem bilingválnych gymnázií – päť anglických a dve ruské. Nárast záujmu na školách v Bratislavskom samosprávnom kraji bol zaznamenaný na gymnáziách aj odborných školách, ako napríklad na Strednej zdravotníckej škole na Strečnianskej, ktorá sa rozšírila o odbory ako praktická sestra, asistent výživy, či masér.

V Malinove od nového školského roku vznikne Spojená škola s dvomi organizačnými zložkami a to Základná škola a Stredná odborná škola záhradnícka. Hlavným cieľom vytvorenia Spojenej školy je zachovanie odborného vzdelávania a zlepšovanie podmienok pre žiakov, nakoľko v obci Malinovo sa poskytoval doteraz iba 1. až 4. ročník základnej školy. Škola v Malinove aj vďaka spolupráci so župou bude mať v novom školskom roku plnohodnotnú dvojstupňovú základnú školu.

Bratislavský samosprávny kraj má v zriaďovateľskej pôsobnosti 54 stredných škôl, v ktorých zamestnáva viac ako 2 000 učiteľov, ktorých sa snaží motivovať k maximálnej spokojnosti prostredníctvom nielen finančných príplatkov, ale aj prostredníctvom preplácania vzdelávania či už jazykového alebo doplňujúceho pedagogického. Župa taktiež hľadá nových ľudí do pedagogického kolektívu na stredných školách a ponúka množstvo benefitov, ako sú napríklad príplatky za vyučovanie v bilingválnych a inovatívnych odboroch, príplatky pre zamestnancov nad rámec bežných povinností, jazykové vzdelávanie pre zamestnancov škôl vo forme jazykových kurzov v Jazykovej škole na Palisádach, pričom Bratislavský samosprávny kraj prepláca náklady spojené s týmto vzdelávaním.

Bratislavský samosprávny kraj je aj tento školský rok pripravený vytvárať čo najlepšie podmienky tak, aby bolo pre učiteľov potešením pracovať v župných školách.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2017
Do župných škôl nastúpi 23-tisíc stredoškolákov
V pondelok 4. septembra zasadne do lavíc stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja 23 069 žiakov. V porovnaní s minulým školským rokom ide o pokles 1 335 študentov.
viac
19.03.2019
Bratislavská župa ako prvá spúšťa program pre stážistov
Trinásť stážistov má možnosť si vyskúšať prácu vo verejnej sfére. Bratislavský samosprávny kraj ako prvý spomedzi všetkých krajov spúšťa komplexný program pre stážistov. Ide o študentov stredných a vysokých škôl, ktorí svoju stáž začnú od 1. apríla 2019.
viac
15.05.2019
BSK: Noc múzeí a galérií 2019
V sobotu 18. mája 2019 sa múzeá a galérie v Európe opäť otvoria návštevníkom s pestrou programovou ponukou v netradičnom čase. Už po pätnásty raz v histórii podujatia patrí tretia májová sobota Noci múzeí a galérií.
viac
08.07.2021
Do základných škôl v Bratislavskom kraji pôjde 40 miliónov eur
Financie sú určené na investície do budov a zvyšovanie kapacít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %