Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.02.2019 07:45

Nový vínny festival ponúkne možnosť porovnať vína z rôznych sopiek


Festival Vulkán


V Banskej Štiavnici chystajú nový vínny festival s názvom Vulkán, ktorý ponúkne možnosť porovnať, ako chutia vína z rôznych sopiek. Vulkán je totiž festivalom vinárstiev z okolia štiavnického stratovulkánu a ich naturálnych aj reduktívnych vín. Uskutoční sa 8. a 9. marca.


"Vulkán je víno, ktoré vyrástlo na sopečnej pôde a vo svete je veľmi žiadané pre jeho špecifickú chuť. Aby to bolo naozaj jedinečné, návštevníci budú mať možnosť porovnať, ako chutia vína z rôznych sopiek," priblížil Igor Kuhn z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Banská Štiavnica.       

Počas dvoch dní ochutnajú návštevníci podujatia za účasti vinárov aj odborníkov víno až z troch vulkánov: Štiavnica, Tokaj a Somló. "Tokaj nie je len svetoznáme sladké víno, ale aj bývalá sopka, hrozno tu rastie na sopečných tufoch. Somló je malý sopečný kopček v Maďarsku, viničom je obrastený zo všetkých strán. Vinári tu fungujú ako jedna značka. Víno zo štiavnického stratovulkánu je ešte stále málo známe, ale o to zaujímavejšie. Kedysi štyri kilometre vysoký stratovulkán rozlial lávu až 50 kilometrov ďaleko, na jeho južných svahoch sú dnes najsevernejšie a najvyššie položené vinohrady na Slovensku," priblížil Kuhn.       

V piatok večer v programe Vulkán vs. Vulkán budú účastníci festivalu spoznávať typické odrody z každej lokality a porovnávať sortu, ktorá ako jediná rastie vo všetkých troch regiónoch. Večer bude moderovať Gabriel Kollár, niekoľkonásobný majster someliérov SK. Hosťami budú Eva Cartwright, odborníčka na vína z vulkánov a geológ Pavel Uher, ktorý porozpráva o charakteristikách jednotlivých sopiek a vplyve ich podložia na víno.       

V sobotu od 12.00 do 20.00 h na deviatich zastávkach v centre Banskej Štiavnice ochutnajú viac ako 100 vzoriek vína od 20 vinárstiev. Zastávky budú aj na miestach, kam sa návštevník obvykle nedostane – v starých dvoroch a štôlňach podzemia.       

Vínny festival Vulkán organizujú spolu Región Banská Štiavnica a ViNOCENTRUM.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2016
Centrum Banskej Štiavnice rozžiari festival Illumination
Historické centrum mesta sa v sobotu (18. 6.) v noci celé rozžiari vďaka multimediálnemu festivalu svetla Illumination - Banská Štiavnica.
viac
09.06.2018
Jazzový festival prinesie hudbu aj na netradičné miesta
Banskú Štiavnicu rozozvučia od 21. do 24. júna tóny jazzu. Festival Zvuk for Štiavnica 2018 prinesie hudbu do kaviarní, barov ale aj na Námestie sv. Trojice, Kostola sv. Kataríny či lapidária Starého zámku.
viac
05.02.2019
Zimné 4 živly budú venované téme nula
Hrané, dokumentárne aj experimentálne filmy, ktoré vo svojom programe ponúkne tohtoročný Zimný filmový festival 4 živly, bude spájať téma nula. V poradí 8. ročník podujatia sa bude v Banskej Štiavnici konať v dňoch 22. až 24. februára.
viac
21.10.2020
Festival JAMA bude online, vystúpi aj umelá inteligencia
V Banskej Štiavnici a v Banskej Belej sa počas víkendu uskutoční festival intermediálneho umenia JAMA, ktorý si pripomenie pamiatku slovenského výtvarníka a muzikológa Milana Adamčiaka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %