Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.10.2018 04:25

NRSR: J. Budaj chce v Bratislave Národný cintorín, a to povýšením Ondrejského


Ilustračná snímka, zdroj: www.pohrebnictvo.sk


Hlavné mesto SR Bratislava by sa malo stať sídlom Národného cintorína, ktorým by sa stal súčasný Ondrejský cintorín. V novele zákona o Bratislave to navrhujú opoziční poslanci na čele s Jánom Budajom.


Národný cintorín v hlavnom meste by mal fungovať popri Národnom cintoríne v Martine z 19. storočia, ktorý je už na pochovávanie uzavretý. Ten bratislavský tak má byť jeho logickým pokračovaním.       

Budaj pripomína, že Ondrejský cintorín je najstarším v Bratislave, založený bol v roku 1784 a od 8. decembra 1988 je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. "Hoci sa na tomto cintoríne od 50. rokov 20. storočia pochováva iba výnimočne, počet významných osobností pochovaných na tomto cintoríne je v porovnaní s ostatnými cintorínmi obdivuhodný a porovnateľný aj s významnými osobnosťami, pochovanými na Národnom cintoríne v Martine," argumentoval Budaj v rozprave.       

Podľa jeho slov nie bez významu, že už v tejto chvíli sú na Ondrejskom cintoríne hroby osobností, akou je prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč, osobnosti slovenskej kultúry ako Július Satinský, ale aj osobnosti demokratického exilu, akými sú manželia Kalinovci.      

 V súčasnosti je Ondrejský cintorín štátom chránenou pamiatkou, ale súčasne tento pietny priestor ponúka dostatok voľnej plochy pre posledný odpočinok osobností slovenskej vedy, kultúry a politiky. "Ondrejskému cintorínu môžeme dať nové poslanie, aby sa stal miestom posledného odpočinku pre pamätihodných predstaviteľov mesta a štátu, ale aj cirkvi a kultúry, aký nám v hlavnom meste, a vlastne aj na Slovensku, akútne chýba," myslí si Budaj.       

Keďže ministerstvo kultúry je povinné prispievať na chod a údržbu Národného cintorína v Martine, malo by tak robiť aj v prípade toho bratislavského. V súčasnosti hlavné mesto prispieva zo svojho rozpočtu na údržbu a nevyhnutné opravy Ondrejského cintorína ročne sumou cca 200.000 eur, prijatím novely by sa situácia zmenila, keďže štát by prispieval každý rok dotáciou na tento cintorín vo výške ďalších 200.000 eur.       

O tom, či sa návrh dostane do druhého čítania, rozhodne plénum v utorok 23. októbra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodených je do 60 hrobov
Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.
viac
13.06.2018
Slovenský národný archív v sobotu otvára brány verejnosti
Pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov všetkých srdečne pozývame na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ SLOVENSKÉHO NÁRODNÉHO ARCHÍVU, ktorý sa bude konať v SOBOTU 16. JÚNA 2018 od 9. do 17. hodiny v priestoroch archívu na Drotárskej ceste č. 42 v Bratislave.
viac
15.06.2018
Od 1. júla vzrastie základný príspevok pre opatrovateľov na 369,36 eura
Od 1. júla tohto roka sa zvýši peňažný príspevok na opatrovanie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) pre všetky skupiny poberateľov. Po novom bude výška tohto príspevku stanovená pevnou sumou.
viac
07.06.2019
Slovenský národný archív v sobotu otvorí brány pre každého
Slovenský národný archív pozýva na Deň otvorených dverí už túto sobotu 8. júna 2019 v čase od 9. do 17. hodiny. Vstup je voľný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %