Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.11.2018 09:00

O pár dní spoznajú mestá a obce svojich nových starostov, primátorov a poslancov


Ilustračná snímka


V sobotu si budú mestá a obce voliť nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov. Rozhodovať o nich bude 2926 samospráv. Voliť môžu podľa zákona plnoletí občania, ktorí majú trvalý pobyt v danom meste či obci, a to tak občania SR, ako aj cudzinci.


Voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 10. novembra od 7.00 h do 22.00 h. Voliť sa má v 6021 volebných okrskoch. Kandidáti už vstúpili do oficiálnej predvolebnej kampane, ktorá sa skončí 48 hodín pred voľbami. Vtedy začne platiť volebné moratórium. Dva týždne pred voľbami je zakázané zverejňovať volebné prieskumy.       

Zoznam kandidátov na starostov, primátorov a komunálnych poslancov si možno skontrolovať na webstránkach obcí. Samosprávy ich majú zverejniť na internete alebo výveskou.        

Pred hlasovaním by si ľudia mali skontrolovať platnosť občianskeho preukazu, ktorým volebnej komisii preukazujú svoju totožnosť. Cudzinci sa majú preukázať dokladom o pobyte pre cudzinca. Ak voličovi zdravie bráni ísť voliť, môže hlasovať doma do prenosnej volebnej schránky. Preferovaných kandidátov označujú voliči krúžkami.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2018
Starostov, primátorov a poslancov si má voliť 2926 obcí
Komunálne voľby sa majú konať v 2926 slovenských obciach vrátane mestských častí a magistrátov Bratislavy a Košíc. TASR to potvrdilo ministerstvo vnútra.
viac
12.11.2018
Politológovia: Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli úspešní
Nie je nič výnimočné, že nezávislí kandidáti boli v komunálnych voľbách úspešní. Zhodli sa na tom politológ Pavol Baboš a politologička Darina Malová.
viac
12.11.2018
Starosta Štrby je rekordérom, vo funkcii bude desiate volebné obdobie
Starosta Štrby Michal Sýkora je slovenským rekordérom, vo funkcii bude jubilejný desiatykrát. Po prvý raz v histórii však v komunálnych voľbách nemal súpera a svoju podporu mu vyjadrilo 767 tamojších obyvateľov.
viac
05.10.2022
V spojených regionálnych voľbách je možné voliť len v obci trvalého pobytu
Špecifikom spojených volieb do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov je, že volič môže voliť len v obci svojho trvalého pobytu. Hlasuje vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %