Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.09.2017 01:57

Obce budú môcť použiť finančnú náhradu za výrub drevín aj na zelené strechy


Obec bude môcť použiť finančné prostriedky aj na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry, ako sú zelené parky, zelené strechy alebo ekodukty.


Finančnú náhradu za výrub drevín budú môcť obce použiť aj na iné účely ako doteraz. V súčasnosti ich môžu minúť iba na zaplatenie nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na ich území.


Po novom ich budú môcť použiť napríklad na terénny prieskum či na zelené parky a strechy. Počíta s tým novela zákona o ochrane prírody z dielne Mosta-Híd a Smeru-SD, ktorú dnes parlament schválil.       

Predkladatelia pripomínajú, že napríklad pre výstavbu diaľnic či železničných tratí dochádza k situáciám, keď malá obec dostane finančnú náhradu za výrub drevín na svojom území v hodnote niekoľko desiatok až stoviek tisíc eur. Tieto peniaze však môže použiť iba na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na jej území. Má teda peniaze, ale nevie ich efektívne využiť na starostlivosť o rastúce dreviny na jej území. Zároveň ich však nemôže využiť žiadnym iným spôsobom.       

Po novom sa budú môcť finančné prostriedky použiť napríklad aj na terénne prieskumy a zameriavanie drevín, dokument starostlivosti o dreviny, odborné posudky či dendrologický prieskum. "Obec tiež bude môcť použiť finančné prostriedky na budovanie prvkov zelenej infraštruktúry, ako sú zelené parky, zelené strechy alebo ekodukty," doplnili koaliční poslanci.       

Právnu normu sa pokúsila ešte upraviť poslankyňa Smeru-SD Jana Vaľová. Navrhovala, aby sa informácie o začatom konaní zverejňovali elektronicky alebo na úradnej tabuli. Doterajšie znenie podľa nej umožňovalo len elektronické zverejnenie. O jej návrhu napokon poslanci nehlasovali. Vaľová ho totiž stiahla po kritike opozície, hoci s ňou nesúhlasí.       

Opoziční poslanci upozorňovali, že takto naformulovaná zmena vlastne znižuje mieru informovanosti verejnosti. Umožnila by totiž podľa opozície zatajiť pred verejnosťou výrub tým, že nebude informovať na internete, ale len na úradnej tabuli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Chov nebezpečných živočíchov by mala po novom posudzovať obec
Obce by mali získať právomoc udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen cicavcov, ako je to v súčasnosti.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
22.03.2022
ZMOS apeluje na parlament: Potrebujeme spoluprácu a nie delenie
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom je novela zákona o obecnom zriadení, ktorú združenie považuje za mimoriadne nevhodnú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %