Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.05.2016 05:24

Obce Oravského podhradia pracujú na rozvoji regiónu


Oravský hrad, rieka Orava a Oravský Podzámok. Snímka: (panoramio.com)


Cieľom desiatich obecných samospráv mikroregiónu Oravské podhradie na najbližšie roky je zabezpečiť rozvoj kultúry, športu a cestovného ruchu, skvalitniť a budovať infraštruktúru či podporiť podnikanie a prílev nových investícií.


Obce preto vytvorili spoločný rozvojový dokument, ktorý tvorí základ realizovaných aktivít na tomto území až do roku 2023. Informuje o tom na svojej internetovej stránke občianske združenie MAS Orava.      

Obce Oravského podhradia - Oravský Podzámok, Horná Lehota, Sedliacka Dubová, Dlhá nad Oravou, Krivá, Medzibrodie nad Oravou, Pribiš, Pokryváč, Malatiná a Chlebnice spoločne s organizáciami pôsobiacimi na území zozbierali viac ako 150 projektových zámerov, ktoré chcú do roku 2023 zrealizovať. Medzi predpokladané investičné akcie v hodnote niekoľkých miliónov eur patria napríklad rekonštrukcie kultúrnych domov a verejných budov, budovanie zberných dvorov, chodníkov, ciest či športovísk v jednotlivých obciach.      

Najväčšími nedostatkami regiónu je podľa strategického plánu napríklad zlý technický stav ciest druhej a tretej triedy, nedobudovaná rýchlostná cesta R3, tranzitná doprava s medzinárodným významom, ktorá sa neustále zahusťuje, absencia kanalizačnej siete, existencia čiernych skládok, nedostatok finančných prostriedkov na kultúrnu oblasť či absencia medzinárodných hotelových reťazcov a medzinárodného letiska v regióne.      

Podľa rozvojového dokumentu sa má Oravské podhradie stať atraktívnym miestom pre bývanie so širokou ponukou voľnočasových aktivít v oblasti kultúry a športu. Tiež má zabezpečiť kvalitnú starostlivosť pre všetky skupiny obyvateľstva a prilákať mladé rodiny na komfortné bývanie, služby, príjemné trávenie voľného času s možnosťou otvorene sa zapájať do vecí verejných. Prostredníctvom rozvoja cestovného ruchu a ochrany životného prostredia chcú samosprávy z Oravského podhradia vytvoriť región s bohatou biodiverzitou a ponukou trávenia dovolenky pre všetky skupiny návštevníkov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Odborníci o rozvoji vidieka
Bratislavský samosprávny kraj a Regionálna anténa Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Bratislavský kraj zorganizovali v poradí tretiu Konferenciu rozvoja vidieka Bratislavského kraja 2017. Bola určená najmä pre prijímateľov z oblasti vidieka a konala sa 23. novembra v hoteli na Seneckých jazerách.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
26.01.2018
Na rozvoj regiónu získalo MAS Záhorie 1,6 milióna eur
Od novembra 2017 má na základe rozhodnutia Pôdohospodárskej platobnej agentúry združenie 20 obcí z okresu Senica štatút Miestnej akčnej skupiny (MAS) Záhorie. Združenie začne čoskoro realizovať viacero miestnych rozvojových projektov s rozpočtom 1,6 milióna eur.
viac
31.12.2020
Mestá a obce pod Tatrami chcú spolupracovať v rozvoji regiónu
Mestá Poprad, Kežmarok, Svit a Vysoké Tatry sa v spoločnom memorande dohodli o vzájomnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %