Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.07.2018 07:00

Občianske hliadky majú pokračovať, pôjde na ne vyše 22 miliónov eur


Ilustračná snímka (MV SR)


Občianske hliadky v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami majú pokračovať. Ministerstvo vnútra totiž v najbližších dňoch vyhlási výzvu na poskytovanie Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) v týchto obciach.


 Určených je na ňu 22,3 milióna eur, vrátane 5-percentnej spoluúčasti obcí ako žiadateľov. Výzva je spolufinancovaná z eurofondov. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Výzva je svojím zameraním a obsahom pokračovaním výzvy na poskytovanie MOPS vyhlásenej a ukončenej v roku 2017. Vďaka nej sa realizuje 144 projektov, v ktorých je zamestnaných takmer 700 členov MOPS, pochádzajúcich z marginalizovaných rómskych komunít.       

"Projekty MOPS, ktoré v súčasnosti realizujú obce, sa ukazujú ako úspešné a pre obce prospešné. Preto som presvedčená, že súčasná výzva na MOPS bude mať rovnako dobré výsledky ako predchádzajúca výzva z roku 2017," uviedla generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.       

Do výzvy sa môžu hlásiť obce s počtom minimálne 80 obyvateľov z marginalizovaných rómskych komunít. Projekty môžu mať nastavenú dĺžku realizácie od 12 do 24 mesiacov.       

Členovia miestnej občianskej poriadkovej služby budú poskytovať svoje služby vo viacerých oblastiach. Pôjde o ochranu detí a mládeže pred negatívnymi javmi, ochranu verejného poriadku a majetku, životného prostredia či prevenciu konfliktu medzi menšinou a väčšinou. Spolupracovať budú s príslušníkmi integrovaného záchranného systému. Osobitne budú nápomocní pri riešení niektorých náročných a konfliktných situácií v rámci komunity so zástupcami policajného zboru.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Ministerstvo vnútra zvyšuje rozpočet pre miestne občianske poriadkové služby
Ministerstvo vnútra zvýšilo o 6,4 milióna eur alokáciu pre výzvu venovanú miestnym občianskym poriadkovým službám (MOPS). Reagovalo tak na neočakávaný počet obcí, ktoré predložili žiadosti.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
24.06.2019
Na zlepšenie prístupu obyvateľov MRK k občianskej vybavenosti
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ako sprostredkovateľský orgán pre časť operačného programu Ľudské zdroje, vyhlási v najbližších dňoch výzvu zameranú na podporu dobudovania základnej technickej infraštruktúry, ktorá bude spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
30.10.2020
Hľadajú sa možnosti na pokračovanie programu MOPS
Rezort vnútra a splnomocnenkyňa vlády SR ubezpečujú všetky obce a mestá, ktorým končia zmluvy o NFP koncom roka 2020 v programe MOPS, že intenzívne hľadajú možnosti pre identifikáciu dostupných finančných zdrojov, ktoré umožnia spustiť ďalšie výzvy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %