Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.01.2019 01:10

Občianske združenie Ružomberčan láme rekordy


OZ Ružomberčan - členská karta


Počet jeho členov sa blíži k šiestim tisícom. Rok 2018 bol pre mesto Ružomberok aj vďaka Občianskemu združeniu (OZ) Ružomberčan mimoriadne pestrý a prínosný.


Okrem toho, že počet členov združenia stúpol na viac ako 5780, má OZ Ružomberčan za sebou niekoľko úspešných projektov a akcií, ktoré pre svojich členov zorganizovalo. Uplynulý rok v číslach  OZ Ružomberčan patrí nepochybne k najväčším občianskym združeniam na Slovensku. V minulom roku sa rozrástlo o 3140 členov. Najviac (1600) sa ich registrovalo od januára do apríla a výrazný záujem (387 zaregistrovaných členov) zaznamenali aj v decembri. Najviac, cez 4800 členov, pochádza priamo z Ružomberka.

Členmi sú aj obyvatelia obcí z ružomberského okresu, viac ako stovka členov je z obcí Likavka, Lisková, Liptovské Sliače, ale aj Dolnokubínčania a Bratislavčania. Ženy tvoria 58%, muži zvyšných 42%. Čo sa týka veku, niečo vyše 53% tvoria členovia do 65 rokov a ostatných viac ako 46% členovia nad 65 rokov. Aktuálne, k 20. januáru, je v OZ Ružomberčan zaregistrovaných 5947 členov. OZ Ružomberčan – Ľudia pre mesto, mesto pre ľudí  „Cieľom nášho OZ je vytvorenie lepších podmienok pre život v meste a dosiahnutie toho, aby sa do Ružomberka opäť radi vracali nie len domáci, ale aj návštevníci,“ hovorí zakladajúca členka OZ Jana Štreitová. Obdobie zakladania tohto združenia sa spája aj s neistou situáciou v otázke dostavby diaľnice ako aj s výstavbou nového papierenského stroja v Mondi SCP.

„Založením OZ Ružomberčan a našimi aktivitami sme chceli v prvom rade upozorniť na nutnosť riešiť tieto, pre ekonomiku a rozvoj mesta, dôležité problémy. So záverom roka 2018 môžeme konštatovať, že stavba diaľnice sa obnovila a pre úseky R1 sa realizuje súťaž na dodanie projektových dokumentácií na stavebné povolenie. Posledný novembrový deň uplynulého roka bol výnimočný aj pre Mondi SCP, keďže v rámci projektu ECO Plus bola oficiálne začatá výstavba nového papierenského stroja. Najmodernejšia technológia výroby obalového papiera dáva možnosť uplatniť sa šikovným, vzdelaným a zručným ľuďom. To je tiež jeden z našich cieľov - aby Ružomberčania nemuseli cestovať a hľadať prácu mimo nášho regiónu,“ dodala Jana Štreitová. Nie je to len o členskej kartičke výhod  Vďaka členstvu v OZ Ružomberčan majú jeho členovia možnosť navštíviť množstvo kultúrnych či športových podujatí priamo v meste alebo sa zapojiť do rôznych aktivít a prispieť k skrášleniu a zveľaďovaniu svojho okolia.

Rok 2018 odštartoval Novoročným koncertom s umelcami ako Jozef Holý či Miroslav Dvorský. Ružomberčania mohli obdivovať aj husľového virtuóza Dalibora Karvaya či ďalšieho významného Ružomberčana akým je Marián Sleziak. Humorným slovom zas potešili Karel Šíp a Josef Náhlovský v programe Minipárty, ktorý hudobne sprevádzali speváčky Dasha a Bára Basiková. V spolupráci s Nadáciou Supra zakončilo OZ Ružomberčan tento rok Vianočným koncertom za účasti famóznych hudobníkov ako Ilona Csáková, Vašo Patejdl, Markéta Konvičková a v neposlednom rade legendárny Karel Gott. Medzi kultúrnymi akciami organizovanými OZ Ružomberčan nechýbali ani aktivity pre deti a mládež, ale tiež skrášľovanie životného prostredia výsadbou a starostlivosťou o kus nového lesa nad Baničným či spolupodieľanie sa na organizácii Ružomberskej bežeckej ligy. Všetky ďalšie aktivity nájdete aj na stránke www.ozruzombercan.sk.  

Nový rok privítali Novoročným koncertom OZ Ružomberčan chce aj v roku 2019 pokračovať v postupnom napĺňaní svojho programu. Na výročnom stretnutí členov predstavili plán akcií na najbližšie obdobie. Ten bude dostupný na webstránke OZ, aby mali všetci členovia dostatočný čas naplánovať si jednotlivé akcie a stať sa súčasťou aktívneho života v Ružomberku.

Ako prezradila Štreitová, v pláne majú projekt pre žiakov základných škôl, ktorý by ich motivoval k poznaniu techniky a získaniu manuálnych zručností. Pokračovať chcú tiež v projekte starostlivosti o les nad Baničným a tiež v organizovaní športových akcií, ktorými podporia zdravý životný štýl. „Vzhľadom k tomu, že našimi členmi sú v nemalej miere aktívni starší občania, chceme využiť ich potenciál pre podporu záujmu mládeže o ružomberské tradície,“ dodala k plánom združenia. Prvou akciou, ktorá otvorila pôsobenie OZ Ružomberčan v roku 2019 bol Novoročný koncert. Kultúrne podujatie sprevádzané orchestrom Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča so speváčkami Ivanou Regešovou, Zuzanou Gambovou, Andreou Zimányiovou a tiež speváckym hosťom Martinom Chodúrom sa uskutočnilo v nedeľu, 20. januára. Koncert organizovalo OZ Ružomberčan s Nadáciou SUPRA. Nadáciu SUPRA založili bývalí a súčasní papierníci a celulozkári pracujúci v podniku Mondi SCP. „Nadácia aj v minulom roku pomohla rodinám a jednotlivcom, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách. Zakúpili sme niekoľko prístrojov pre Ústrednú vojenskú nemocnicu Ružomberok, podporili domovy sociálnych služieb, detské a materské centrá. Bez finančnej podpory zo strany ECO-INVESTMENT a. s., spolumajiteľa ružomberských papierní a osobnej angažovanosti pána Milana Fiľa, by sme však našu činnosť, rovnako ako činnosť OZ Ružomberčan, realizovať nemohli,“ povedal predseda správnej rady Nadácie SUPRA Marián Bujňák.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
V Bratislave plánujú umiestniť verejné chladničky
Umiestnenie chladničiek v hlavnom meste plánuje občianske združenie (OZ) Free Food, ktoré chce týmto spôsobom upozorniť a prispieť k zmierneniu problému plytvania potravinami.
viac
17.06.2016
Radnica zakladá s miestnymi firmami Radu riaditeľov regiónu Vráble
Majitelia, konatelia a riaditelia firiem, ktoré pôsobia vo Vrábľoch zakladajú spolu s mestom združenie, v rámci ktorého sa budú stretávať a spolupracovať.
viac
21.10.2016
Festival Babie leto
Občianske združenie SOSNA vo svojom Ekocentre v Družstevnej pri Hornáde od roku 2010 pravidelne organizuje 2-krát ročne festivaly, zamerané na prepojenie umenia, ekológie a filozofie s praktickými témami. Jesenný festival Babie leto 2016 sa uskutoční v sobotu 22. októbra.
viac
17.10.2017
Občianske združenie Ružomberčan pomáha dolnému Liptovu
Doposiaľ sa združeniu podarilo zabezpečiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre členov nad 65 rokov či opravu dlhodobo zničenej dlažby pred športovou halou Koniareň. Informovala o tom členka výboru OZ Ružomberčan Jana Streitová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %