Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.10.2018 02:06

Obcou sa ozývali rany z bičov, záujemcovia tam absolvovali školu


Pastierky bič. Snímka (int)


Čičmanmi sa v nedeľu ozývali rany od plieskania bičmi. Ako sa plieska bičom si tam vyskúšali záujemcovia počas školy, ktorú pripravil ľudový umelec Martin Brxa z Turian.


"Hlavné posolstvo, ktoré sa snažím preniesť medzi dnešných ľudí, je, aby sa staré majstrovstvo a dedičstvo, ktoré máme, nestratilo, ale aby tá technika a spôsob plieskania boli zachované. Aby ľudia vedeli, že takýto nástroj existoval a nie je to len nástroj, ktorý visí niekde na klinci, ale aj dnešného človeka oslovuje a cíti potrebu použiť bič ako športové náčinie," povedal pre TASR Brxa.       

Pastiersky bič sa podľa neho používa aj ako signálny a hudobný nástroj, keďže ho používali ku spievaniu. "Používali ho na salašoch na dorozumievanie sa, zo salašu na salaš alebo medzi valachmi. A čo je dôležité, tento nástroj sa používa vždy na organizáciu. Organizáciu niekoho a niečoho, buď to bol dobytok alebo to boli veľakrát ľudia. Používal sa teda ako nástroj na ovládanie alebo trestanie," priblížil s tým, že bič dnes ľudia využívajú na vybitie energie, ktorú majú a pre dobrú náladu.       

Školu plieskania bičom pripravil Brxa už po desiaty raz. S organizáciou akcie začal na popud jeho kamarátov, ktorí sa to chceli naučiť. "V prvom rade účastníkov kurzu učíme základné spôsoby plieskania. Je to plieskanie na Ďura, čo je jednoduchý spôsob. Je to točenie nad hlavou, potom sa zastane a bič sa vlastne otočí do protismeru, vtedy vytvorí vlnu, kde sa prenáša energia a na konci to pleskne. Neudrie to o zem, ale vlastne vo vzduchu," dodal ľudový umelec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Lesné škôlky v Česku takmer zničil sporný zákon
Veľkou témou diskusií o lesných škôlkach sú hygienické normy. České lesné materské školy (LMŠ) ich vzhľadom na svoju koncepciu nespĺňajú. Zákon hovorí, že v priestoroch materskej školy by mala byť 1 toaleta a 1 umývadlo na 5 detí.
viac
27.07.2016
Základná škola Veternicová k 31. augustu definitívne končí
Základná škola na bratislavských Dlhých Dieloch nový školský rok neotvorí. Ministerstvo školstva potvrdilo rozhodnutie Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Karlova Ves vyradiť ZŠ zo siete škôl.
viac
16.09.2016
MV SR schválilo prvé žiadosti na výstavbu a rekonštrukciu materských škôl
Do prvého hodnotiaceho kola výziev na výstavbu, prestavbu alebo rekonštrukciu materských škôl sa mohli zapojiť mestá a obce zo siedmich krajov s výnimkou Bratislavského.
viac
16.12.2016
Medzilaborciam schválili dotáciu na škôlku pre deti z rómskych komunít
Medzilaborce boli úspešné pri získavaní dotácie na projekt výstavby materskej školy na Zámočníckej ulici pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán mestu schválilo na projekt sumu 617 500 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %