Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.07.2018 03:30

Obec chce denný stacionár, budovu plánuje odkúpiť od štátu


Ilustračná snímka (Zdroj: kosiceregion.com/sk)


Projektový zámer zriadenia denného stacionára v obci Turňa nad Bodvou (okres Košice-okolie) schválili poslanci obecného zastupiteľstva na svojom júnovom zasadnutí. Zriadeniu predchádza odkúpenie budovy, v ktorej sídli klub dôchodcov, od štátu.


Obec do budovy investovala podľa slov starostu Atilu Oravcza už tisíce eur. Starosta pre TASR uviedol, že po spoločnej konzultácii s dôchodcami by tu mal vzniknúť priestor s práčovňou a rehabilitačnou a oddychovou miestnosťou, ktorý by bol k dispozícii aj pre obyvateľov okolitých obcí. „Zabezpečený by mal byť aj dovoz stravy či vozidlo, ktoré by tých, ktorí sa sem nemajú ako dostať, dopravilo,“ spresnil.       

Ako Oravecz povedal, do budovy, kde bola kedysi policajná stanica, neskôr zdravotné stredisko a dnes klub dôchodcov, obec investovala za posledných 20 rokov odhadom 100.000 eur. „Čakáme na Ministerstvo financií SR, či súhlasí s predajom budovy,“ uviedol s tým, že obec si dala vypracovať znalecký posudok, podľa ktorého je hodnota stavby 25.000 eur. „Ministerstvu sme navrhli, že budovu odkúpime za 10 percent z jej hodnoty, čiže tých 2500 eur, keďže sme do nej už roky investovali,“ vysvetlil.       

Dodal, že o budovu má obec dlhodobo záujem. „S vybavovaním začali ešte moji predchodcovia, ťahá sa to niekoľko desaťročí. Teraz sa to podarilo dotiahnuť do takého štádia, že to môžeme odkúpiť. Vypisovalo sa na rôzne ministerstvá, nikto sa k budove nehlásil, akoby neexistovala,“ povedal Oravecz s tým, že budova je už evidovaná ako znovuobjavený majetok štátu.       

Starosta tiež pripomenul, že zatiaľ ide o zámer, no v prípade úspechu by išlo o väčšiu investíciu, keďže by okrem iného bolo potrebné vymeniť aj strechu. „Odhadujem, že by sa to mohlo vyšplhať aj na tých 200-tis.eur.“ Ako sa vyjadril, do úplnej prevádzky by obec chcela uviesť denný stacionár v Turni nad Bodvou do troch rokov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2018
Obec by sa mala tento rok stať vlastníkom Turnianskeho hradu
Zrúcanina Turnianskeho hradu, ktorý sa týči na vrchu nad obcou Turňa nad Bodvou (okr. Košice-okolie), je obľúbeným cieľom turistov. Obec chce túto národnú kultúrnu pamiatku tento rok získať do svojho vlastníctva.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
17.08.2021
Vranov nad Topľou odkúpi pozemok od štátu, chce stavať križovatku
Mesto Vranov nad Topľou odkúpi od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pozemok pri centre voľného času (CVČ). Rozhodli o tom v utorok poslanci mestského zastupiteľstva. Jedným zo zámerov samosprávy je postaviť na mieste okružnú križovatku.
viac
24.03.2022
Novú budovu školy postavili z financií od maďarskej vlády
V novej budove v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) začala pôsobiť cirkevná spojená škola s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %