Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
06.05.2016 06:00

Obec chce postaviť dom smútku, ako jediná z okolia ho zatiaľ nemá


Pohľad na časť obce Belín. Snímka: (ocu).


Výstavba domu smútku je jedným z aktuálnych zámerov vedenia obce Belín v okrese Rimavská Sobota. Ako informoval starosta Ivan Očenáš ml., ich dedina je poslednou v okolí, ktorá takýto objekt zatiaľ nemá.


      „Pohrebné obrady sa konajú väčšinou v miestnej kaplnke a telá zosnulých sa do pohrebu uchovávajú v okolitých domoch smútku v Sútore, Pavlovciach alebo Rimavských Janovciach,“ priblížil starosta. Predpokladané náklady na výstavbu sú vo výške zhruba 113.000 eur a obec by ich chcela získať z eurofondov. „Projekt sme už podali a čakáme na výsledok,“ dodal.       

Belín má podľa jeho slov už hotovú aj projektovú dokumentáciu budúceho domu smútku. "Ešte nevieme, či nám projekt prejde, ale tieto veci už musíme riešiť vopred,“ povedal Antal, podľa ktorého bolo vypracovanie dokumentácie pre ich malú dedinu so zhruba 200 obyvateľmi určitou finančnou záťažou.

Aj chýbajúca kanalizácia a vodovod patria medzi veľké problémy obce . Podľa vyjadrenia starostu Ivana Očenáša ml. samospráva na tento účel nemá dostatok vlastných prostriedkov a pre obec ich veľkosti je navyše problém získať financie z grantov.       

„V malých dedinách sa peniaze na rozvojové aktivity zháňajú veľmi ťažko. Keď chceme napríklad vodovod a kanalizáciu riešiť cez eurofondy, tak ak sa aj objaví nejaká výzva, je určená pre obce nad 2000 obyvateľov,“ povedal starosta, podľa ktorého by v 21. storočí mali byť tieto inžinierske siete dostupné vo všetkých sídlach.       

Pre chýbajúci vodovod musia obyvatelia Belína ako zdroj vody využívať studne. Očenáš ale tvrdí, že jej nebýva vždy dostatok. „Časť dediny sa nachádza v dolinke, tam to ešte ujde. Druhá časť je však na kopci a tam býva s vodou problém,“ zakončil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Posledná rozlúčka v dome smútku bude dôstojnejšia
Obecná samospráva Oravskej Lesnej v Námestovskom okrese sa usiluje zdôstojniť priestory svojho jediného domu smútku. Podľa starostu Mareka Majdiša boli dlhodobo v nevyhovujúcom stave a v súčasnosti si vyžadujú komplexnú rekonštrukciu.
viac
15.12.2018
Obyvateľom okolitých obcí hrozí zdraženie pohrebov o 500 eur
Mestskí poslanci v Myjave schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktoré mení poplatky za zabezpečenie a organizáciu pohrebného obradu a prenájom miestnosti a priestorov súvisiacich s obradom.
viac
23.09.2021
Mesto opravilo aj posledný dom smútku, obnovy sa dočkal aj Dom smútku v Kunove
Po oprave Domu smútku v Čáčove, následne v Senici, prišla na rad aj budova slúžiaca na smútočné obrady v miestnej časti Kunov.
viac
20.02.2024
Vo Vagačovom dome v Detve plánujú otvoriť informačnú kanceláriu
Vo Vagačovom dome v Detve plánujú v tomto roku otvoriť turisticko-informačnú kanceláriu (TIK). TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová s tým, že to bude v spolupráci s mestom Detva a oblastnou organizáciou cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %