Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
16.05.2019 01:25

Obec kúpila gajdy, chce si vychovať mladých gajdošov


Gajdy, Zdroj: SLOVAKIA TRAVEL


Vo Veľkej Lehote v okrese Žarnovica, ktorá sa pýši gajdošskou tradíciou, sa rozhodli otvoriť pre miestne deti netradičný krúžok. Obec zakúpila gajdy, chce si totiž vychovať mladých hudobníkov, ktorí budú v hre na tomto hudobnom nástroji pokračovať.


"Sme gajdošská dedina. Každoročne sa tu konajú Gajdošské fašiangy. Máme tu gajdošskú tradíciu aj gajdošskú folklórnu skupinu. Chceli by sme, aby malo gajdošstvo v obci aj pokračovanie," priblížil starosta Jozef Mihál.       

Obec sa preto rozhodla zakúpiť gajdy a ponúknuť deťom a mládeži možnosť prihlásiť sa do gajdošského krúžku, ktorý bude bezplatný. Viesť ho bude miestny gajdoš Dominik Garaj.       

"Chceli by sme si takýmto spôsobom zabezpečiť, aby gajdošská kultúra u nás v obci neskončila," skonštatoval starosta s tým, že zatiaľ o krúžok prejavilo záujem niekoľko chlapcov. "Uvidíme, bodaj by z nich aspoň jeden zostal. Boli by sme povďační," dodal Mihál.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
09.02.2017
Gajdošské fašiangy prinesú pochôdzku obcami aj zabíjačky
Medzinárodné stretnutie gajdošov a gajdošských hudieb s názvom Gajdošské fašiangy, ktoré sa každoročne konajú v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca, oslávi tento rok svoje 30. výročie.
viac
01.03.2019
Malá Lehota: Pod Pohronským Inovcom sa začali Gajdošské fašiangy
Otvorením výstavy detských prác sa vo štvrtok v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca začali Gajdošské fašiangy. V poradí 32. ročník tohto medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošskej hudby potrvá v obciach Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany do nedele (3. 3.).
viac
03.06.2019
Detský festival Pod Inovcom láka aj folkloristov z iných regiónov
Amfiteáter vo Veľkej Lehote (okres Žarnovica) bude v nedeľu 9. júna dejiskom 26. ročníka detského folklórneho festivalu Pod Inovcom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %