Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.06.2018 01:06

Obec má prvú knižnú monografiu, všetky domácnosti ju dostanú zdarma


Snímka TASR


Všetkých približne 200 domácností v Klokoči v okrese Detva dostane zdarma prvú knižnú monografiu obce. Kniha sa bude krstiť na obecnej slávnosti 30. júna.


Publikáciu zostavil kolektív mladých autorov a zahrnul do nej všetky dostupné materiály, ktoré sú dnes o obci k dispozícii. "Je v nej omnoho viac informácií ako len tie, ktoré zahŕňa naša obecná kronika, ktorú začali v obci písať po druhej svetovej vojne," povedal TASR starosta Jozef Výbošťok.       

Asi 520-členná Klokoč sa v uplynulých rokoch výraznejšie rozvíja. V dedine sa stavajú nové domy a byty, nedávno obnovili viacúčelovú budovu v ktorej sídli obecný úrad, kultúrny dom, knižnica i materská škola. Zrekonštruovali aj minerálny prameň Polom, ktorý je neustále obliehaný domácimi i návštevníkmi obce.       

Tento rok postavili kanalizáciu od bytového domu po čistiareň odpadových vôd, spoja tiež cyklotrasou obec so susedným Stožkom a pracujú aj na zberači povrchových vôd pri vstupe do obce. Táto časť cesty bola totiž počas prívalových dažďov často zalievaná bahnom a vodou.       

Starosta má v pláne ešte dobudovať amfiteáter za obecným úradom. Asi 40.000 eur chce na rozšírenie hľadiska, kde by sa zmestilo okolo 300 ľudí, získať z programov a výziev MAS Podpoľanie.       

Obec Klokoč tvorí 12 osád. Kedysi bolo toto územie súčasťou Vígľašského panstva. Dedina vznikla po tom, ako v roku 1638 vígľašský zemepán Ladislav Čáky povolil rozrastajúcemu sa poddanstvu založiť Detvu, odtrhnutím od očovského a slatinského chotára. Vtedy sa spolu s ňou oddelili aj ďalšie rozmáhajúce sa obce ako Klokoč či Kalinka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2016
Prvá lyžovačka bude na Štrbskom Plese už v sobotu 26. novembra
Na Štrbskom Plese v sobotu 26. novembra odštartujú lyžiarsku sezónu. Hoci to podľa počasia aktuálne vyzerá v Tatrách na jarnú lyžovačku, Tatranci ako prví ponúkajú lyžiarom testovanie snehu.
viac
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
04.08.2018
Kokava nad Rimavicou má svoju prvú monografiu, má 760 strán
Obec Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár má svoju prvú monografiu. Kniha má 760 strán, rozdelených do piatich sekcií, pričom sa na nej podieľalo 56 autorov.
viac
12.10.2018
Úvodná etapa obnovy Spišského hradu sa týka inžinierskych sietí
V septembri sa na Spišskom hrade začala prvá etapa rekonštrukcie, na ktorú zo svojich mimorozpočtových zdrojov vyčlenilo Ministerstvo kultúry SR milión eur. Na kontrolnom dni si vo štvrtok priebeh prác prišla pozrieť aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %