Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.09.2018 05:57

Obec má územný plán, dala tak definitívne "nie" výstavbe MVE


Ilustračný pohľad na web obce


Samospráva v obci Trnavá Hora dala definitívne "nie" výstavbe malej vodnej elektrárne (MVE) na toku Hrona. Poslanci na uplynulom rokovaní obecného zastupiteľstva schválili územný plán obce a všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa vyhlasujú záväzné časti územného plánu bez rezervovania územia


Starosta Trnavej Hory Pavel Kravec priblížil, že s prípravou územného plánu začali ešte v roku 2008. "V roku 2012 do toho vstúpila snaha investora postaviť MVE, pričom urobil kroky v tom, že dostal rozhodnutie od stavebného úradu, ktorým bola paradoxne susedná obec, na umiestnenie stavby na konkrétne miesto v katastri obce Trnavá Hora v časti Jalná," priblížil Kravec.       

To sa však podľa jeho slov miestnym obyvateľom nepáčilo a tak obec podala žalobu na súd, v ktorej žiadala zrušenie rozhodnutia o umiestnení stavby. "Tej krajský súd aj vyhovel, ale vzhľadom na odvolanie celá vec išla na Najvyšší súd SR, čo trvalo ešte dva roky. V roku 2016 najvyšší súd rozhodol a potvrdil rozsudok krajského súdu, čím sa vlastne zrušilo rozhodnutie o umiestnení stavby a celá vec sa dostala na nové konanie," priblížil starosta s tým, že počas súdneho konania tak bola príprava územného plánu zastavená a až týmto rozhodnutím boli práce na jeho tvorbe odblokované.       

Celej veci z časového hľadiska podľa jeho slov pomohlo aj to, že súčasný minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) neudelil investorovi výnimku na stavbu MVE v chránenej oblasti mokradí Jalná, za čo ho však investor žaluje na súde. "Pomohol časovo v tom, že územný plán bol dokončený a schválený aj s VZN, ktoré určuje záväzné časti územného plánu, kde v záväznej časti rezervácia priestoru pre MVE nie je," dodal Kravec s tým, že ide o definitívny koniec MVE Jalná, kedže žiadny štátny orgán nemôže vydať povolenie bez súhlasu obce a celého procesu, ktorý by súvisel so zmenou územného plánu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2016
Trnavohorský obecný web je opäť „zlatý“
„Áno, je to tak, naša obec v súťaži o najlepší web na Slovensku získala aj v roku 2016 znovu ocenenie ZlatyErb.sk v kategórií obcí,“ uvádza na webovej stránke starosta Trnavej Hory Pavel Kravec Obecná webová stránka získala 1. miesto už štyrikrát, a to v rokoch 2011, 2013, 2015 a 2016.
viac
17.08.2021
Obyvatelia Trnavy môžu pripomienkovať zmeny v územnom pláne
Viacero významných rozvojových krokov zahŕňa návrh novej, v poradí tohtoročnej desiatej zmeny Územného plánu (ÚP) mesta Trnava.
viac
04.08.2022
Obyvatelia sa môžu zoznámiť s návrhmi na zmenu územného plánu centra
Obyvatelia Trnavy sa môžu zoznámiť s návrhmi zmeny územného plánu centrálnej mestskej zóny (CMZ) Trnavy.
viac
16.08.2022
Trnavčania sa môžu vyjadriť k plánovaným zmenám v územnom pláne
Do 14. septembra sa môžu obyvatelia Trnavy zoznámiť s návrhom ďalšej zmeny územného plánu (ÚP) mesta. Týka sa viacerých lokalít Trnavy, zverejnený je na webe a k dispozícii je aj na mestskom úrade, na odbore územného rozvoja a koncepcií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %