Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.03.2018 08:39

Obec Muráň obnovila tradíciu pečenia muránskych buchiet, zamestnala piatich ľudí


Snímka: (tasr)


Tradíciu prípravy muránskych buchiet v obci Muráň v Revúckom okrese, ktorá bola niekoľko rokov prerušená, sa podarilo miestnej samospráve obnoviť. Ako TASR informoval starosta Roman Goldschmidt, obec si na obnovu prípravy tejto regionálnej kulinárskej pochúťky zobrala úver 80-tis. eur.


Z uvedenej sumy šlo 40-tis. eur na kúpu nehnuteľnosti, v ktorej sa buchty pripravujú a predávajú. Zvyšok samospráva použila na prestavbu priestorov a ďalšie súvisiace účely. „Je to naša prevádzka, zamestnávame tam päť ľudí, ktorí buchty pripravujú. Na začiatku sme mali len dve zamestnankyne, ale tie nakoniec už nestíhali, keďže denne sa predá od 400 do 700 buchiet,“ konkretizoval Goldschmidt.      

Projekt obnovy prípravy muránskych buchiet bol podľa jeho slov zaradený aj do akčného plánu rozvoja okresu Revúca. „Bolo nám prisľúbené, že obec dostane na túto aktivitu 23-tis. eur. Tieto peniaze sme však nedostali a už ani nedostaneme,“ konštatoval starosta, ktorý však podľa vlastných slov neľutuje, že sa v obci pustili do tejto aktivity, pretože buchty sú miestnym špecifikom a mnohým ľuďom chýbali.      

Muránske buchty sa vyznačujú okrem 'nadýchaného' kysnutého cesta aj svojou bohatou plnkou. Pomenovanie dostali práve po obci Muráň, kde si ich roky mohli kúpiť i turisti, smerujúci na Muránsky hrad a Muránsku planinu. V roku 2014 však súkromný podnikateľ, ktorý vlastnil prevádzku na ich prípravu, s touto aktivitou skončil.      

V tradícii pečenia muránskych buchiet neskôr pokračovala podnikateľka Terézia Falťanová, ktorá si otvorila prevádzku zameranú na ich prípravu a predaj v sedle Zbojská na západnom okraji Muránskej planiny. Po viac ako troch rokoch sa nakoniec podarilo vlani obnoviť túto tradíciu aj priamo v Muráni.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
22.09.2017
Históriu hrnčiarstva si pripomenú aj výpalom keramiky v poľnej peci
Obec Pozdišovce v spolupráci so Zemplínskym múzeom (ZM) v Michalovciach organizuje už po druhý raz trojdňové (22. až 24. 9.) podujatie Harčarske dni.
viac
03.01.2019
Vďaka obnove výroby muránskych buchiet vytvorili v Muráni šesť pracovných miest
Dovedna šesť pracovných miest sa podarilo vytvoriť samospráve dediny Muráň v okrese Revúca vďaka obnoveniu výroby regionálnej špeciality – muránskych buchiet. Pred rokom a pol ich po niekoľkoročnej prestávke začala obec piecť vo vlastnej prevádzke a v súčasnosti predáva stovky kusov buchiet denne.
viac
15.06.2020
Muránske buchty sú tradíciou lokálnej značky
Niekedy sa stačí len pozrieť do vlastnej kuchyne a chytiť to za ten správny koniec. Obec Muráň v Revúckom okrese zariskovala a začala podnikať v gastronómii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %