Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.03.2018 04:44

Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu


Letecký pohľad na Drienov - ilustračná snímka.


Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.


     Pred tromi rokmi urobili komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia. O rok neskôr investovali do modernizácie obecného rozhlasu. Vlani postavili parkovisko pri cintoríne a z novej cesty sa môžu tešiť občania Jarkovej ulice. Začalo sa aj s opravou zdravotného strediska pre deti a dorast. Bezpečnosť v obci posilnil kamerový systém. „V najbližšom období sa chystáme opraviť budovu obecného úradu. Čaká nás obnova najstaršieho objektu v obci, kde v minulosti sídlila materská škola a tieto priestory budú slúžiť pre potreby komunitného centra. Našim zámerom je tiež znížiť energetickú náročnosť budovy obecného domu, kde je jedáleň pre žiakov základnej školy,“ dodal starosta.       

Čerstvou informáciou je, že samospráva uspela so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok vo výške 420.000 eur na výstavbu novej budovy materskej školy. V štyroch triedach budú môcť umiestniť 66 detí. Tá súčasná má kapacitu 37 miest, hoci tento limit prekračujú, aj tak museli v septembri odmietnuť desať detí. V centre obce plánujú vytvoriť verejnú zónu pre oddych, na ktorú obec dostala grant vo výške zhruba 250.000 eur. S prácami počítajú v lete.       

V Drienove žije 2216 obyvateľov, obec sa rozrastá v priemere za rok o 50 ľudí. Svoj nový domov si tu nachádzajú aj prisťahovalci - ľudia zo širokého regiónu, ktorých láka výhodná poloha medzi dvoma krajskými metropolami - Prešovom a Košicami. Veľa nových obyvateľov sa uplatnilo vo firmách v oblasti IT v Košiciach, kde predtým museli dochádzať až od Trebišova či Svidníka. V Drienove kupujú staršie rodinné domy, ktoré renovujú, alebo si vyhliadnu úplne staré gazdovské usadlosti, ktoré zbúrajú a postavia si nové obydlia. Obec nemá vlastné pozemky, preto k novej výstavbe dochádza v rozptyle, takmer na každej z 19 ulíc.       

Tomko prezradil, že v obci uvažujú o výstavbe nájomných bytov, ktoré by mali slúžili ako štartovacie  bývanie pre mladé rodiny. Chcú požiadať o úver zo štátneho fondu rozvoja bývania. Pôjde o 12 – 16 bytových jednotiek, závisí to od veľkosti bytov. Zámerom samosprávy je, aby z obce neodchádzali, prípadne sa sem vracali mladí ľudia. Projekt chcú spustiť od začiatku budúceho roka. Nové byty by mali stáť za bytovkami, ktoré v minulosti postavilo bývalé poľnohospodárske družstvo a tiež už neexistujúci asanačný podnik (kafiléria).       

Budúcnosť obce vidí starosta vo vytváraní dobrých podmienok pre vzdelávanie a rozvoj osobností najmladšej generácie. V základnej škole chystajú modernizáciu učební a knižnice, čo prispeje k zlepšeniu kľúčových kompetencií žiakov. V obci sídli aj pobočka Základnej umeleckej školy sv. Mikuláša, kde deti môžu rozvíjať svoje talenty v hudobnej a výtvarnej oblasti.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
03.06.2019
Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem
Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov.
viac
13.07.2019
Najmenšia obec na Záhorí Koválovec už nechce byť najmenšou
Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.
viac
07.10.2019
Obec Ľubeľa má potenciál a jasnú víziu do budúcnosti, hovorí starosta
Moderná, pomerne rýchlo rozvíjajúca sa obec s potenciálom, víziou a srdečnými obyvateľmi. Tak charakterizoval obec Ľubeľa (okres Liptovský Mikuláš) jej starosta Erik Gemzický.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %