Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
28.04.2018 11:00

Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO


Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany sa napriek svojmu úctyhodnému veku dostal do záujmu verejnosti až v tomto tisícročí. V roku 2004 boli v jeho okolí objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokázali, že pôvod kostola siaha až do doby Veľkomoravskej ríše.


Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.


Naposledy Slovensko a Česko tento návrh spoločne predložili na zápis v roku 2014, ale napokon ho stiahli. Rozhodli sa tak na základe odporučenia Medzinárodnej rady pre pamiatky, ktorá požadovala presvedčivejšie dôkazy o jedinečnosti lokality. Slovenská aj česká strana sa preto rozhodli, že svoj návrh prepracujú a po piatich rokoch ho predložia opäť. „My sme pripravili pred ôsmimi rokmi projekt pre UNESCO na spoločný zápis Kopčian a Mikulčíc. Bol v ňom rozfázovaný harmonogram prác a postupných krokov, ktoré by sme mali urobiť," uviedol starosta Dušan Dubecký.       

Prvým krokom bola rekonštrukcia kostola Sv. Margity. Rovnako aj žrebčín prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, pričom strecha je už kompletne vymenená. „V súčasnosti sa už pripravuje stavba lávky cez rieku Moravu, ktorá by sa mala začať 1. augusta tohto roka. Ďalšou etapou je záchrana horárne, ktorá je súčasťou kačenárne. Posledným krokom by bolo vytvorenie štrkoviska alebo malého rybníka, aby ľudia videli ako v minulosti prebiehal odchyt kačíc," spresnil starosta postupné kroky, ako sa dostať do zoznamu UNESCO.       

Až na kostol Sv. Margity, ktorý patrí cirkvi, sú ďalšie kultúrne pamiatky majetkom obce. „Ale aj čo sa týka majetku cirkvi, zastrešuje ho v rámci projektov obec. Pozemky sme získali na dlhodobý prenájom. Dokonca sme už na ich pozemku aj vysadili rodovú aleju. Takisto sme v rámci projektu odstránili novodobé stavby z dôb socializmu," doplnil Dubecký.       

Takáto snaha sa však nie vždy stretáva s porozumením, keďže obec musí do projektov investovať aj množstvo vlastných peňazí. „Niektorí občania to vnímajú pozitívne, keďže sme zachránili chátrajúci žrebčín a kaštieľ. Na druhej strane sú aj takí, ktorí tvrdia, že do toho zbytočne investujeme peniaze. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto názorov," zakončil starosta. UPOZORNENIE:       

TASR ponúka k správe videozáznam, foto a zvukový záznam.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Dedina láka stále viac turistov, ponúka aktívne vyžitie na farmách
Výhodná poloha a rýchle napojenie na rýchlostnú cestu R1, bohatá história či okolitá príroda a jej krásy, to sú lákadlá, ktoré do obce Banská Belá priťahujú stále viac a viac turistov.
viac
27.09.2018
V Kopčanoch si pútnici pripomínajú svätú Margitu Antiochijskú
Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany v okrese Skalica sa napriek svojmu úctyhodnému veku dostal do záujmu verejnosti výraznejšie až v tomto tisícročí. V roku 2004 boli v jeho okolí objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokázali, že pôvod kostola siaha až do doby Veľkomoravskej ríše.
viac
14.04.2020
Mesto Holíč začalo s výstavbou cyklotrasy do obce Kopčany
Mesto Holíč začalo so stavebnými prácami na výstavbe cyklotrasy Holíč – Kopčany. Jej účelom je prepojenie Holíčskeho zámku s Kostolom sv. Margity Antiochijskej a následné napojenie na lávku cez rieku Moravu pri Kopčanoch do moravskej obce Mikulčice. Informovalo o tom mesto Holíč.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %