Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
04.09.2018 10:30

Obedy pre školákov zadarmo by mali byť od 1. januára 2019


Ilustračná snímka (tasr)


Obedy pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl by mali byť zadarmo od 1. januára 2019. Uviedol to v utorok počas tlačovej konferencie predseda strany Smer-SD Robert Fico.


Toto sociálne opatrenie strany Smer-SD sa týka skupiny detí, ktorá predstavuje zhruba 516.000 žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl. "Najmä na druhom stupni škôl je účasť detí na stravovaní nízka, pohybuje sa na 50 – 60 percentách," povedal Fico.       

Každé dieťa by tak malo od štátu dostať 1,20 eura na deň na stravovanie. Za jeden školský rok je to pre jedno dieťa zhruba 120 eur. "Dokopy bude toto opatrenie stáť približne 117 miliónov eur," povedal Fico.       

V prípade, že sa obedy zadarmo v nasledujúcom roku osvedčia, strana bude uvažovať o zavedení tohto opatrenia aj pre stredoškolákov.       V školských zariadeniach sa podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) vlani stravovalo 381.000 detí. "Vítam toto opatrenie, lebo myslím si, že bude účinné," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).      

"My zriaďovateľom, teda mestám, obciam a cirkvám, poskytneme 1,20 eura na jedného žiaka. Tým sa naša povinnosť končí," vysvetlil. Ako doplnil Richter, v prípade, že školy nie sú vybavené kuchyňou, budú pre žiakov financované desiate.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2018
Škôlkari majú mať obedy zadarmo od januára, žiaci od septembra 2019
Deti v poslednom ročníku predškolských zariadení majú mať obedy zadarmo od 1. januára budúceho roka. Žiaci na prvom a druhom stupni základných škôl až od septembra budúceho roka.
viac
17.12.2021
Prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude v januári zadarmo
Cestujúci v prímestskej doprave v Bratislavskom kraji sa budú v januári voziť zadarmo. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) tým kompenzuje výpadok spojov, ktorý vznikol nástupom nového dopravcu. Služba bude financovaná z pokuty, ktorú kraj vystavil spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions.
viac
30.12.2021
V prímestských autobusoch BSK sa od soboty 1. januára 2022 odveziete zadarmo
V prímestskej doprave v Bratislavskom kraji platí v januári bezplatná doprava pre všetkých cestujúcich. Financovaná bude z pokuty, ktorú BSK vyrúbil spoločnosti ARRIVA Mobility Solutions za výpadok spojov.
viac
18.11.2023
Situácia s financovaním samospráv je kritická, upozornil J. Božik na sneme SMER
Na kritickú situáciu s financovaním samospráv, ktorú je potrebné urýchlene riešiť, upozornil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik počas svojho vystúpenia na sneme strany SMER – SSD, na ktorý prijal pozvanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %