Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.05.2019 05:25

Objavujte Prešov a jeho okolie na bicykli


Spolu s česko-slovenskou dvojicou moderátorov Stanislavom Bartůškom a Evou Brodnianskou tentoraz navštívili atraktívne miesta v Prešove a jeho okolí. Reláciu Cyklopotulky uvedie v premiére RTVS Dvojka v sobotu 4. mája o 9:10 h.


V dokumentárnej relácii RTVS Cyklopotulky, ktorá sa už po druhýkrát nakrúcala v šarišskom regióne, vás presvedčia o tom, že najlepší spôsob objavovania okolia je práve zo sedla bicykla. Tvorcov relácie sprevádzal výkonný riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš Branislav Švorc.


Putovanie po regióne sa začína v historickom centre mesta v prešovskom Evanjelickom kolégiu, kde študovali rôzne významné osobnosti slovenských dejín, medzi nimi aj Pavol Országh Hviezdoslav či Janko Jesenský. Moderátori sa spolu so sprievodcom Branislavom Švorcom presunú bicyklami na neďalekú Kalváriu - obľúbené miesto všetkých Prešovčanov, s krásnym výhľadom na celé mesto. Cestou späť sa vydajú k národnej kultúrnej pamiatke Solivar, ktorej históriu pripomenie riaditeľ múzea Marek Duchoň a v meste sa bližšie pozrú aj na ďalšie významné stavby ako sú Vodárenská veža a Bosákova banka, obe postavené architektom Viliamom Glaszom. To, že v Prešove je stále významné množstvo hudobníkov na meter štvorcový pripomenie aj tvorca “prešovskej hymny” Martin Husovský zo skupiny Komajota, s ktorým sa tvorcovia relácie stretnú v starosvetskej kaviarni Berger.

Relácia spájaná s cyklistikou a cykloturistikou nemohla vynechať ani návštevu novej cykloželezničky, ktorá vedie zo Solivaru až k vodnej nádrži Sigord v dedinke Kokošovce a s kamerou sa pozrú aj na Národnú prírodnú rezervácu Kokošovskú dubinu, ktorá sa rozprestiera neďaleko Sigordu. Rastie tu svetoznáma kvalitná odroda dubu zimného (tzv. kokošovský dub), charakteristická tvárnymi rovnými kmeňmi dosahujúcimi výšku až 60 metrov a dožívajúcimi sa aj 600 rokov. Pre svoje vynikajúce technické vlastnosti sa kokošovský dub niekoľko desaťročí vyvážal do sveta. Údajne z neho postavili aj lode Krištofa Kolumba, na ktorých objavil Ameriku.

Cyklopotulky pripomenú aj blížiace sa cyklistické podujatia - 5. ročník cyklistických pretekov jednotlivcov Tour de Prešov (6. – 7. júl 2019), Prešovský cyklomaratón (31. 8. 2019) či Cyklopátranie (14. 9. 2019).

 Región Šariš ponúka veľa možností na trávenie voľného času, či už pešo alebo na bicykli. Vďaka relácii Cyklopotulky sa môžete inšpirovať a už tento víkend sa vybrať objavovať niektoré z nich.

 Prehľad vysielania na RTVS DVOJKE:

* Sobota  4. 5. - 09:10 Premiéra

* Nedeľa  5. 5. - 07:05 Repríza

* Pondelok  6.  5. - 12:35 Repríza

* Utorok  7.  5. - 12:30 Repríza

* Štvrtok  9.  5. - 12:20 Repríza

Hlavným cieľom oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš je podpora rozvoja cestovného ruchu na území okresov Prešov a Sabinov. Súčasnými partnermi a členmi OOCR Región Šariš sú mestá Prešov, Sabinov, Lipany a Veľký Šariš, ale aj dve obce Drienica a Nižný Slavkov, tri podnikateľské subjekty a významný turistický cieľ Slovenské opálové bane.

Autor: (OOCR-región Šariš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Starostov a primátorov v šarišskom regióne „tlačí“ najmä legislatíva
V obci Fintice sa stretli na svojom sneme členovia Regionálneho združenia miest a obcí RZMO Prešov – Šariš (RZMO Prešov – Šariš). Združenie miest a obcí na sneme zastupoval jeho výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Hosťami snemu boli poslanci Národnej rady SR Martin Fecko a Jozef Lukáč.
viac
09.02.2018
Prešovčania sa zapájajú do celosvetovej akcie Do práce na bicykli v zime
V Prešove sa Kostitras v spolupráci s Renátou Kmecovou zapojili do celosvetovej akcie “Do práce na bicykli v Zime”, alebo Winter bike to work day a pozvali všetkých do prešovských ulíc, ako inak, ak nie na bicykli.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %