Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.01.2017 08:00

Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu


Ilustračná snímka: (int).


Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.


Toto nariadenie sa týka viac ako 20 000 domácností, ktoré ročne vyprodukujú vyše 5000 ton bioodpadu, z ktorého veľká časť doteraz nesprávne končila v nádobách na zmesový komunálny odpad. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.      

Do 31. januára musí každá bratislavská domácnosť v rodinných domoch, ktorá je platiteľom miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, podať na oddelení miestnych daní, poplatkov a licencií bratislavského magistrátu na Blagoevovej ulici vyplnenú žiadosť o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad. "Táto služba bude pre občanov, ktorých sa to týka, poskytovaná bezplatne," uviedla Skokanová.      

Bratislavčania v rodinných domoch musia biologicky rozložiteľný odpad zo svojich záhrad zhromažďovať a zhodnocovať v kompostovacom zásobníku alebo komunitnom kompostovisku. Využívať tiež môžu upravenú zbernú nádobu hnedej farby s minimálnym objemom 120 litrov. "Interval odvozu zberných nádob bude minimálne jedenkrát za 14 dní sezónne, od marca do novembra," spresnila hovorkyňa. Magistrát poskytne na základe žiadosti dotknutým obyvateľom kompostovací zásobník alebo zbernú nádobu s pravidelným odvozom, pričom odvoz bude zabezpečovať mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).      

Do hnedej zbernej nádoby a kompostovacieho zásobníka bude povolené vhadzovať kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, konáre, lístie, zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, zhnité ovocie či burinu. Zakázané je tu vhadzovať odpady z domácnosti živočíšneho pôvodu, najmä mliečne a mäsové výrobky.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
09.03.2017
Bratislava vyzýva na trpezlivosť pri dodávaní zberných nádob a kompostérov
Hlavné mesto na základe doručených žiadostí o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad spracúva a postupne vyhodnocuje všetky podané žiadosti.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
13.11.2017
Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra
Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %