Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.12.2017 02:52

Obyvateľom žijúcim medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepší spojenie s Bratislavou


Snímka z vlakovej stanice Kraľovany.


V Žilinskom samosprávnom kraji bude viac ako 50 % výkonov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) v regionálnej doprave novými súpravami, respektíve novými alebo modernizovanými vozňami. Pre cestujúcich z obcí medzi Žilinou a Kraľovanmi sa zlepší spojenie s Bratislavou.


K zlepšeniu dôjde aj pri nedeľňajšom spojení Čadce a Kysuckého Nového Mesta s Bratislavou cez Žilinu. Vyplýva to z nového cestovného poriadku, ktorý vstúpi do platnosti v nedeľu 10. decembra.

Posunutím času odchodu regionálneho rýchlika zo Žiliny do Bratislavy na 16:19 hod. vyšla ZSSK v ústrety cestujúcim z osobného vlaku z Čadce s príchodom do Žiliny o 16:13 hod., ktorí tak budú mať dostatok času na prestup.       

Na linke Žilina – Liptovský Mikuláš – Štrba dôjde k zmene predchádzania regionálnych vlakov v stanici Turany. Osobné vlaky, čakajúce v súčasnosti v Turanoch osem až deväť minút na predchádzanie rýchlikmi, budú vedené zo Žiliny za rýchlikmi a do Žiliny pred rýchlikmi. Pre obyvateľov z obcí medzi Žilinou a Kraľovanmi (Varín, Vrútky nákladná stanica, Sučany, Turany, Krpeľany, Šútovo-Ratkovo) sa tak zlepší spojenie s Bratislavou, keďže v Žiline bude možný prestup z rýchlikov a na rýchliky z Košíc do Bratislavy aj z Bratislavy do Košíc. Zároveň sa o osem až deväť minút skráti jazdný čas osobným vlakom.

Ukončením výlukových prác v niektorých úsekoch medzi Žilinou a Trenčínom v roku 2017 sa podarilo naplniť dlhodobú požiadavku občanov z tohto regiónu. Počas dopravnej špičky premávajú na linke vlaky v 30-minútovom až hodinovom intervale, v ostatných časoch prevažne v dvojhodinovom intervale. Na tejto linke počas pracovných dní jazdí dohromady 38 osobných vlakov.       

Na linke Žilina – Čadca – Mosty u Jablunkova sa počas nedieľ zlepší spojenie do Bratislavy. Regionálny rýchlik RR 17716 Vršatec bude odchádzať zo Žiliny o 16:19 hod. K tomuto regionálnemu rýchliku je zabezpečený prípoj vlakom Os 3927 (Čadca 15:35 hod. – Žilina 16:13 hod.). Realizovať zmenu umožnilo ukončenie niektorých dlhodobých výluk na trati medzi Žilinou a Trenčínom.

V železničnej stanici Čadca existuje v čase dopravnej špičky pre obyvateľov z linky Čadca – Turzovka – Makov a Čadca – Skalité dobré napojenie na vlaky do Žiliny. Osobné vlaky jazdia na tejto linke v hodinovom až dvojhodinovom intervale, v najexponovanejších častiach dňa je doprava zahustená vloženými spojmi na 30 minút. Prepojenie linky s Českou republikou zabezpečuje okrem expresných vlakov aj 14 medzištátnych regionálnych spojení.       

Na linke Žilina – Považská Bystrica – Nové Mesto nad Váhom bude osobný vlak Os 3352 s odchodom zo Žiliny o 14:28 hod. premávať o dve hodiny neskôr. Po novom bude jazdiť ako regionálny expres REX 1760 Manín (Žilina 16:19 hod. – Považská Bystrica 16:54 hod. – Púchov 17:07 hod.). Cestujúcim z Považskej Bystrice a Púchova tak pribudne chýbajúce rýchlejšie spojenie zo Žiliny medzi 16:00 hod. a 17:00 hod. Regionálne vlaky jazdia na linke každé dve hodiny, v čase dopravnej špičky premávajú v pracovných dňoch každú hodinu.       

Na linke Kraľovany – Trstená nahradia počas roka 2018 terajšie motorové jednotky 813/913, tzv. Bagety, nové modernizované súpravy motorových jednotiek 813/913.1, tzv. Mravce. Na linke premávajú v čase dopravnej špičky regionálne osobné vlaky v hodinovom intervale, v čase zníženej frekvencie v dvojhodinovom intervale. Na linke jazdí počas pracovných dní dohromady 24 osobných vlakov.       

Na linke Žilina – Rajec vlaky premávajú v čase dopravnej špičky v hodinovom intervale, v ostatných časoch v dvojhodinovom intervale. Na linke počas pracovných dní premáva dohromady 23 osobných vlakov.       

Na linke Čadca – Makov premávajú vlaky v čase dopravnej špičky v hodinovom intervale. V železničnej stanici Čadca sú pre cestujúcich zabezpečené prípoje do/zo Žiliny. Na linke počas pracovných dní premáva celkom 24 osobných vlakov.       

Na linke Čadca – Skalité – Zwardoń sú v čase dopravnej špičky pre cestujúcich zabezpečené priame spojenia do/zo Žiliny. Na linke premáva počas pracovných dní spolu 16 osobných vlakov.       

Na linke Vrútky – Horná Štubňa premávajú regionálne osobné vlaky v čase dopravnej špičky v hodinovom intervale s vloženými vlakmi zahusťujúcimi dopravu na 30 minút, v čase zníženej frekvencie v dvojhodinovom intervale. Na linke Vrútky – Horná Štubňa premáva počas pracovných dní 29 osobných vlakov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
Liptovskomikulášska radnica posilní viaceré linky MHD
Od 10. decembra budú V Liptovskom Mikuláši v platnosti pozmenené cestovné poriadky v mestskej autobusovej doprave.
viac
29.10.2020
Od 1. novembra budú prímestské spoje premávať v rozšírenom prázdninovom režime
Aktuálne platné protipandemické opatrenia zapríčinili pokles počtu cestujúcich v prímestských autobusoch približne o štvrtinu. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) preto od nedele 1. novembra pristupuje k úprave cestovných poriadkov.
viac
15.12.2020
B. Tréger: Sme za pridanie vlakov tam, kde ich cestujúci potrebujú
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger osloví podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera s požiadavkou na uvoľnenie potrebných financií na rozšírenie vlakových spojov v osobnej železničnej doprave.
viac
13.12.2021
Veľká zmena cestovných poriadkov v BBSK
Od nedele 12. decembra 2021 začali platiť na prímestských autobusových linkách na území BBSK nové cestovné poriadky. Dôvodom je zapracovanie požiadaviek verejnosti, samospráv, dopravcov a župy, za účelom zefektívnenia prímestskej dopravy v prospech cestujúcej verejnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %