Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
22.05.2018 12:17

Ochraňujeme stromy pred kosačkou


Miesto často využívaných PET fliaš sa rozhodla radnica pre estetickejšie riešenie.


Liptovský Mikuláš je prvým mestom na Slovensku, ktoré ochraňuje kmene stromčekov pred ich poškodením pri kosbe jednoduchým a lacným patentom. Miesto neestetických PET fliaš, ktorými sa zvyknú obaľovať kmene stromov, sa rozhodla aplikovať radnica inteligentné riešenie.


Ku kmeňu stromu sa zapne perforovaný plastový krúžok, ktorý  zabráni zatrávneniu v jeho blízkom okolí. Vďaka tomu nie je potrebné sa pri kosbe priblížiť ku kmeňu stromu so žiadnou kosačkou.

„Tento slovenský produkt je revolučný v tom, že sa prispôsobí akémukoľvek kmeňu, je možné ho použiť na stromčeky od sadeníc až po staré stromy. Vďaka nemu nie je potrebné obkášať stromy v tesnej blízkosti kmeňa, takže ich neporaníme a tiež po kosení neostávajú okolo kmeňa trsy trávy. S vlahou tiež nie je problém. Konštrukcia lamely je perforovaná a zvažuje sa smerom ku kmeňu stromu,“ uviedol Adrián Avuk z dodávateľskej spoločnosti, ktorá má na produkt patent.

„Ochranu stromov pilotne zavádzame na 300 stromčekoch. Ak sa projekt osvedčí, použijeme ju pri každej novej výsadbe v rámci celého mesta. Ochraňujeme tým zároveň aj mestskú investíciu do stromčekov, pretože eliminujeme množstvo stromov vyhynutých po zásahu strunovou kosačkou do kmeňa,“ vysvetlil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Produkt plní aj estetizujúcu funkciu, keďže na rozdiel od často používaných orezaných PET fliaš splynie s verejným priestranstvom, záhradou či parkom.

Liptovský Mikuláš je lídrom v zavádzaní inteligentných riešení, v meste sa už zriadili niektoré blikajúce priechody pre chodcov, parkovanie cez aplikáciu, zrekonštruoval sa objekt mestského úradu v duchu najmodernejších riešení. Pripravuje sa inteligentná križovatka na Podbrezinách či inteligentné osvetlenie, novinky sa chystajú aj pre cyklistov.

Autor: (ts-msu)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
20.10.2017
Tatranský kamzík prinesie množstvo amatérskych snímok aj workshopy
V poradí 26. ročník najstaršej slovenskej medzinárodnej tematickej súťaže Tatranský kamzík 2017 sa koná v týchto dňoch v Liptovskom Mikuláši. Podujatie prinesie okrem množstva zaujímavých amatérskych snímok aj workshopy určené nielen pre filmárov a študentov.
viac
24.11.2018
Vianočný stromček rozsvietia počas otvorenia jarmoku
Vianočnú výzdobu inštalujú v týchto dňoch v uliciach mesta Liptovský Mikuláš. Na stĺpoch verejného osvetlenia v pešej zóne pribudli ozdoby s 3D motívmi, zamestnanci tamojších verejnoprospešných služieb (VPS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %