Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.09.2019 10:30

Od jazzu cez post rock až k black metalu - NU SOUND OF VISEGRAD


Ilustračný výrez plagátu


Tretí koncert zo série Nu Sound of Visegrad v rámci v rámci aktivít Banská Štiavnica – Mesto Kultúry 2019 – ponúkne zaujímavé spojenia. Gitarovú hudbu s rôznymi fúziami: black metal, drum and bass, post rock, free jazz.


Oceňovaná poľská skupina Lonker See, pražský projekt Black Hole Constellation a slovenská formácia Jób už 20. septembra v Kultúrnom dome BŠ, ktorý sa na chvíľu premení na hudobný klub s mnohými prekvapeniami.

Na počiatku stála myšlienka prinášať novú a inšpiratívnu hudbu z vyšehradského priestoru. Spojiť interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Teraz je z toho koncept putovnej koncertnej série, ktorá prináša do rôznych miest rôzne hudobné žánre. Po bratislavskom vystúpení a rumunskom a srbskom dobrodružstve prináša koncertnú sériu NU SOUND OF VISEGRAD do Banskej Štiavnice. Tretí koncert 20. septembra v KC Banská Štiavnica predstaví interpretov zo škatuľky post rock, black metal, industriál a free jazz.

Reči o ich hudbe dávno prekonalo ich rodné mesto Gdynia. LonkerSee hrá zaujímavý mix stoner rock / psychedelic s občasnými výletmi až do free jazzu. Minulý rok nahrali jeden z najlepších poľských albumov One Eye Sees Red. Divoké jamovanie v ňom naráža na pevný múr premyslených kompozícií a odráža v nich psychedelické zvuky. Nič nie je náhle, ale pomaly a premyslene budované. Lonker See pokračujú v kontinuálnej línii poľského jazzu a zachytávajú náladu súčasnej avantgardnej tvorby.

Do Štiavnice zavíta pražský projekt Black Hole Constellation – experimentálna odpoveď na súčasný black metal s výraznými basovými linkami alias Igorrr. Tvoria ho Michal Jahoda a Marián Leskovský (Flowers For Whores). Diera v zemi, priestory s temnou históriu či opustená továreň, do ktorej ľudská noha už dlho nevkročila – to sú miesta, ktoré ožívajú vo videoklipoch s ich netradičnou tvorbou. Kombinácia experimentálneho metalu, industriálu a temného ambientu je celá zahalená v lynchovskej atmosfére. Tvorivý pretlak nápadov vyústil do debutového albumu Collapse Entertainment,

Atmosférické post rockové línie a sludge metalové prechody zase zdobia nitriansku kapelu Jób. Progresívne a experimentálne postupy zaobalené do post rockového zvuku. Ak máte radi tvorbu ISIS, Russian Circles, Neurosis alebo Tool, tak budete nadšení. Určené pre tých, čo majú radi interpretov, čo vedia stavať a následne aj búrať zvukové a hlukové steny nápaditými riffmi idúcimi za hranicu obyčajnosti. Kapela dostala svoju konečnú podobu až v toku 2018 keď „šuflíková“ tvorba ožila v plnohodnotnej kapele. Len pred pár dňami pokrstili debutový album MMXIX zvuk v nitrianskom Hideparku.

Koncertná séria Nu Sound Of Visegrad vyhľadáva a objavuje netradičný zvuk, inovatívny prejav a progresívne muzikantské schopnosti z krajín V4. Kultúrny dom BŠ sa 20. septembra zmení na hudobný klub s chillout zónou, umelou trávou, posedením a príjemnou obsluhou. Po každom koncerte bude nasledovať afterpárty v klube Spojár, kde zahrajú poprední DJ´s a producenti.

Autor: Music Press Production


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2019
Mesto kultúry spojí hudobné projekty krajín V4
Banská Štiavnica privíta najzaujímavejšie hudobné projekty zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka, ktoré sa stretnú v projekte Nu sound of Visegrad. Putovná koncertná séria príde do mesta v rámci aktivít Banská Štiavnica - Mesto Kultúry 2019.
viac
22.04.2022
Novou atrakciou je vychádzková trasa, ktorá ponúka mesto z nadhľadu
Mesto Banská Štiavnica má novú atrakciu. Je ňou okružný panoramatický chodník na trase s množstvom zaujímavostí, ktorý z nadhľadu poskytuje najkrajšie pohľady na toto mesto.
viac
27.04.2023
V meste bude v najbližších dňoch viacero kultúrnych podujatí
Medzinárodný deň tanca, stavanie mája i výstava historických vozidiel budú súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré v najbližších dňoch pripravujú v Banskej Bystrici. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
05.02.2024
Mesto chce zrekonštruovať mestskú plaváreň
Plavecký bazén v Banskej Štiavnici v najbližšom období pre verejnosť neotvoria. Banskoštiavnická samospráva plánuje objekt Mestských kúpeľov, kde sa bazén nachádza, zrekonštruovať. Primátorka Nadežda Babiaková priblížila, že aktuálne mesto ukončuje verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %