Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.04.2019 08:20

Od leta bude potrebné znovu naladiť televízne programy


Ilustračná snímka (zdroj: Shutterstock.com)


Divákov sledujúcich vysielanie cez anténu čaká zmena. O programy síce neprídu, no budú si ich musieť znovu naladiť. Je to z dôvodu postupného uvoľňovania 700 Mhz pásma, ktoré má byť podľa rozhodnutia Európskej únie pridelené telekomunikačným operátorom pre využitie 5G siete.


Zmena súvisí s uvoľnením približne 40 percent súčasných frekvencií v prospech mobilnej siete a nahradením týchto frekvencií inými. „Plánovanou zmenou televízni diváci neprídu o programy, na ktoré sú zvyknutí,“ ubezpečil na stredajšej tlačovej konferencii Ivan Peschl, generálny riaditeľ spoločnosti Towercom, ktorá prevádzkuje digitálne terestriálne vysielanie na Slovensku. Drvivá väčšina voľne dostupných televíznych staníc je totiž zaradená v multiplexe 2 a 3, ktoré nemenia svoj vysielací štandard DVB-T. "Jediné, čo teda používateľov čaká, je to, že v určitom čase budú musieť preladiť, resp. znovunaladiť televízne stanice na svojich televízoroch alebo set top boxoch," ozrejmil Peschl.       

Technický riaditeľ spoločnosti Zsolt Nagy doplnil, že k zmene bude postupne prichádzať v jednotlivých regiónoch Slovenska, od júla 2019 do konca júna 2020. "Vysielací štandard a technické parametre sa meniť nebudú, zmena neovplyvní pokrytie či kvalitu príjmu,“ uistil Nagy. Upozornil tiež, že do novšieho vysielacieho štandardu DVB-T2 prejdú programy v Multipexe 1, na príjem programov v tomto balíčku bude preto potrebný prijímač s podporou tohto štandardu.       

Na zmenu bude divákov upozorňovať multimediálna informačná kampaň. „Má dve časti, po prvej všeobecno-informačnej nastúpi cielená regionálna kampaň zameraná už na samotný čas a nevyhnutnosť znovunaladiť si programy,“ uviedla marketingová riaditeľka spoločnosti Miroslava Letková. O zmene, dôvodoch, harmonograme i potrebných krokoch bude informovať stránka www.cezantenu.sk. Takisto bude k dispozícii v pracovných dňoch od 8. do 21. h informačná linka 0800 611 211, otázky môžu používatelia poslať aj mailom na info@cezantenu.sk.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Sprejerstvo by malo byť trestané bez ohľadu na výšku škody
Sprejerstvo by malo byť potrestané bez ohľadu na to, aká vysoká škoda ním vznikla. Myslí si to opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Osuský (SaS), ktorý to chce dosiahnuť cez pozmeňujúci návrh k zákonu o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.
viac
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
24.08.2020
MK SR navrhuje zmenu v kvótach pre slovenskú hudbu v rádiách
Výpočet týkajúci sa kvót pre slovenské hudobné diela vo vysielaní rádií sa zmení, podiel sa má po novom rátať z času vysielania medzi 6.00 h a 24.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %