Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.03.2017 03:28

Odborná konferencia k bývaniu marginalizovaných komunít


Ilustračná snímka: (minv).


Združenie miest a obcí Slovenska organizuje odbornú konferenciu k problematike bývania v podmienkach marginalizovaných komunít. Podujatie je súčasťou aktivít združenia v rámci projektu Centrum sociálneho dialógu II., ktorý má za cieľ prinášať riešenia formou štruktúrovaného dialógu.


Podujatie sa uskutoční 15. marca 2017 v priestoroch hotela Patria v Štrbskom Plese a je určené štatutárnym predstaviteľom miest a obcí.

Po registrácii účastníkov, ktorá je naplánovaná v čase do 9:30 – 10:00 hod. budú hostia oboznámení s cieľom podujatia a vstupom do danej problematiky.

Súčasný stav práva na bývanie, usporadúvanie vlastníckych pomerov na území obce, presnejšie právny rozbor súčasného stavu uvedie doc. JUDr. Jozef Sotolář, PhD. Po jeho vystúpení bude nasledovať Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity, ktorý predstaví štátnu koncepciu bývania a aktuálny stav problematiky bývania v marginalizovaných komunitách z pohľadu riešení a dopadov.

V čase od 12:30 – 13:00 hod. je naplánovaná prestávka po ktorej sa účastníci odbornej konferencie budú venovať súčasným a plánovaným aktivitám a opatreniam štátu na úseku bývania pre marginalizované komunity. V tejto časti vystúpi Mgr. Lucia Rozkopálová, riaditeľka odboru inklúzie marginalizovaných rómskych komunít Ministerstva vnútra SR, Ing. arch. Elena Szolgayová, PhD., sekcia bytovej politiky a mestského rozvoja - zástupca MDaV SR, a zástupca ŠFRB. O reálnych dopadoch pre samosprávy pri aplikácii opatrení štátu v nadväznosti na bývanie, vzdelávanie a sociálne príspevky budú prednášať JUDr. Štefan Bieľak, podpredseda ZMOS, primátor mesta Spišská Belá, Ing. Mgr. Božena Kováčová, MHA., starostka obce Janova Lehota a Ing. Eduard Vokál, vedúci odboru vnútornej správy Mestského úradu Prešov.

Diskusia a spoločné formulovanie záverov sú pripravené na čas od 16:00 do 18:00 hod. a to predsedom Komory miest a podpredsedom ZMOS JUDr. Štefanom Bieľakom.

 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Miestna občianska poriadková služba čoskoro začne činnosť aj v Starej Ľubovni
Projekt „Zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby v Starej Ľubovni (MOPS)“ sa posúva do ďalšej etapy, ktorou je samotná činnosť miestnej občianskej poriadkovej služby. Už od 1. decembra 2017 začnú jej členovia aktívne pôsobiť na celom území mesta.
viac
18.03.2020
Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít
Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).
viac
08.09.2020
Termíny 4. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na zlepšenie formy bývania
Ministerstvo vnútra SR informuje o termíne 4. hodnotiaceho kola a termíne uzavretia výzvy zameranej na zlepšenie formy bývania pre obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít s prvkami prestupného bývania. Termín 4. hodnotiaceho kola výzvy je 9.9.2020. Termín uzavretia výzvy je 26.2.2021.
viac
07.04.2021
Odporúčania ZMOS pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnanosti
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) formulovalo odporúčania pre podporu lokálnej ekonomiky a zamestnávania príslušníkov marginalizovaných komunít.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %