Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.01.2019 11:05

Odhŕňať sneh v meste pomáhali aj väzni


Ilustračná snímka


Do odhŕňania snehu v Bratislave sa momentálne zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení.


TASR to potvrdili z magistrátu s tým, že odsúdení pomáhali v centre hlavného mesta. Bratislavčania môžu posielať mestu podnety k zimnej údržbe a zároveň aj sledovať online pohyb zimných mechanizmov.      

"Vzhľadom na pokračujúce nepriaznivé počasie a výrazné snehové zrážky bol v týchto dňoch oslovovaný Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zo strany niektorých samospráv za účelom výpomoci pri čistení verejných komunikácií a odpratávaní snehu. V nadväznosti na uvedené požiadavky po dohode s ministrom spravodlivosti zbor poskytuje odplatne s ohľadom na kapacitné a bezpečnostné možnosti odsúdených na zabezpečenie takýchto pomocných prác. V Bratislave bolo na tento účel cez víkend a dnes zabezpečených až do 77 odsúdených súdom zaradených v minimálnom stupni stráženia. Veríme, že aj takouto formou môže zbor prispieť k pomoci občanom našich miest," uviedol v utorok na otázku TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.       

V Bratislave momentálne husto sneží, a preto pre obyvateľov funguje aj horúca linka pre podnety k zimnej údržbe. Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 777 alebo mailom na zima@bratislava.sk.       

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že operátori odovzdajú prijaté podnety na dispečing, ktorý na miesto vyšle pohotovostnú čatu zimnej údržby. "Pokiaľ sa hlásenie bude týkať chodníka v správe niektorej mestskej časti, informáciu posunú na dispečing tejto mestskej časti. Prioritou bude viacero oznámení na ten istý úsek a tiež jeho dôležitosť z pohľadu frekvencie osôb a hroziaceho nebezpečenstva úrazov," uviedol. Vallo už v uplynulých dňoch požiadal  Bratislavčanov o zhovievavosť a v rámci možností aj o pomoc pri čistení chodníkov pri svojich domoch, pokiaľ by došlo k výraznejšej kalamitnej situácii v meste. Takzvaná chodníková novela totiž zmenila od mája 2018 starostlivosť o obecné chodníky. Táto povinnosť prešla zo správcov priľahlých budov na vlastníkov alebo správcov chodníkov, teda na samosprávy.

Bratislavčania môžu prostredníctvom webu http://bit.ly/zimna_udrzba_monitoring kontrolovať pohyb zimných mechanizmov po Bratislave. "Všetky autá zimnej údržby vysielajú GPS signál a na webe tak môžu zistiť ich aktuálnu polohu aj stav, či sú v teréne, alebo nie," vysvetlil primátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2019
V meste skúšobne rozmiestnili nádoby s technickou soľou
Vranovská samospráva v uplynulých dňoch na území mesta skúšobne rozmiestnila šesť uzatvárateľných 200-litrových nádob s technickou soľou, ktoré sú vybavené aj lopatkou na jej naberanie. Osadili ich v kopcovitých častiach mesta, a to na Okulke, Sídlisku 1. mája a na Viniciach.
viac
03.12.2019
Staré Mesto je pripravené na zimnú údržbu
Staré Mesto je dobre pripravené na sneh a aj poľadovicu. Skonštatovala to starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová počas kontrolného dňa v spoločnosti TS Starého Mesta, a. s. (TSSM, as. S.), ktorá v centrálnej bratislavskej štvrti zabezpečujú zimnú údržbu.
viac
07.04.2020
Mesto Bánovce nad Bebravou ušetrilo financie za zimnú údržbu
Mesto Bánovce nad Bebravou usporilo na zabezpečení zimnej údržby, ako i následnom čistení ciest a chodníkov približne 32 500 eur. Nižšie náklady za uplynulú zimnú sezónu dosiahlo zmenami v pláne údržby. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
30.06.2023
Mesto a Staré Mesto budú spolupracovať pri údržbe ciest a chodníkov
Údržbu komunikácií, chodníkov a verejných priestranstiev v bratislavskom Starom Meste bude mestská časť postupne koordinovať s hlavným mestom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %