Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.07.2016 10:42

Odmena starostovi pri príležitosti životného jubilea


Ilustračná snímka.


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.


Starosta našej obce dovŕši tento rok šesťdesiat rokov. S jeho prácou sme nielen my, poslanci obecného zastupiteľstva, ale aj väčšina obyvateľov našej obce veľmi spokojní. Chceli by sme preto vedieť, či mu obecné zastupiteľstvo môže z dôvodu tohto životného výročia schváliť poskytnutie odmeny podľa § 118 ods. 3 Zákonníka práce, ktrú si, podľa nás, zaslúži.

- Odmeňovanie starostu obce je upravené v zákone č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o platových pomeroch starostov obcí“). Tento zákon vymedzuje právne postavenie, platové pomery a ďalšie náležitosti súvisiace s výkonom funkcie starostu obce.

Podľa § 2 ods. 1 zákona o platových pomeroch starostov obcí je funkcia starostu verejná funkcia, ktorá sa nevykonáva v pracovnom pomere. Výkon tejto funkcie je súčasne nezlučiteľný s výkonom práce zamestnanca obce.

Zákon o platových pomeroch starostov obcí v  § 2 ods. 2 súčasne ustanovuje, že sa vo vzťahu k starostovi obce použije Zákonník práce iba v prípade, keď ide o rozsah dovolenky na zotavenie. Pripomínam, že ostatná novela zákona o platových pomeroch starostov obcí umožnila zvýšiť tento rozsah na úroveň dohodnutú v kolektívnej zmluve záväznej pre obec ako zamestnávateľa.

Starosta sa, okrem rozsahu nároku na dovolenku, posudzuje počas výkonu funkcie ako zamestnanec v pracovnom pomere iba na účely tvorby a použitia sociálneho fondu a na účely zabezpečovania stravovania a prispievania na stravovanie (§ 2 ods. 3 zákona o platových pomeroch starostov obcí) .

Je mi ľúto, ale z vyššie uvedeného vyplýva, že starosta, pretože nie je zamestnancom obce, nemá zo zákona od obce nárok na poskytnutie odmeny pri životnom výročí.

Pokiaľ však už v súčasnosti nemá starosta obce plat zvýšený o 70 %, čo je horná hranica zvýšenia, ktorú umožňuje § 4 ods. 2 zákona o platových pomeroch starostov obce, je možné, aby obecné zastupiteľstvo starostovi aspoň na určitý čas jeho plat zvýšilo. Samozrejme, iba ak takéto zvýšenie dovolia rozpočtové možnosti obce.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2017
Výstavbu novej školy môžu zastaviť spory v samospráve
Výstavba novej školy v Chorvátskom Grobe pokračuje, podľa starostu obce Radovana Benčíka však nevedno dokedy. Na dokončenie stavby si totiž musí obec vziať úver, snahy rokovať o jeho schválení v zastupiteľstve však zatiaľ skončili neúspechom.
viac
24.11.2017
Právo poslanca obecného zastupiteľstva na interpeláciu
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
20.03.2020
Doplňujúce voľby starostov a poslancov sa nebudú konať 4. apríla
Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa neuskutočnia v sobotu 4. apríla. Doplňujúce voľby sa mali týkať 14 obcí v šiestich samosprávnych krajoch. Potvrdila to Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
09.09.2023
V 28 obciach si dnes vyberajú voliči starostov a poslancov
V sobotu o 7.00 h sa v 28 obciach na Slovensku otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia si v doplňujúcich komunálnych voľbách vyberajú starostu a poslancov zastupiteľstiev. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %