Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.07.2017 11:13

Odporúčaný postup k plneniu kolektívnej zmluvy


Ilustračná koláž.


S platnosťou Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, ktorá bola podpísaná v decembri minulého roka zamestnávateľom prichádzajú povinnosti vo vzťahu k platovým záležitostiam.


„V prvom rade treba zdôrazniť, že v rámci kolektívnej zmluvy treba pri odmeňovaní postupovať podľa zákona č.553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme na rok 2017. Základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme (okrem pedagogických zamestnancov), osobitná stupnica platových taríf vybraných skupín zamestnancov, osobitná stupnica platových taríf výskumných a vývojových zamestnancov a zdravotníckych zamestnancov sa zvýšila od 1. januára 2017 o 4 percentá,“ hovorí výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány. Podľa jeho slov je dôležité vnímať aj prílohu ku kolektívnej zmluve, ktorou je memorandum o úprave platových pomerov zamestnancov v štátnej službe a niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. „Jeho cieľom je ďalšia úprava platových pomerov zamestnancov vo verejnom záujme, s výnimkou pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl,“ konštatuje Jozef Turčány.

 Záväzok zamestnávateľov. Ako na to?

Združenie miest a obcí Slovenska sa spolu s ostatnými zamestnávateľmi okrem iného zaviazali zvýšiť platy formou pohyblivej zložky na úrovni 2 % priznaných funkčných platov v termíne od 1. 9. 2017 do 31. 12. 2017 a od 1. 9. 2018 do 31. 12. 2018. 

 Odporúčanie ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska s cieľom naplnenia memoranda odporúča svojim členským mestám a obciam zodpovedne sa pripraviť na plnenie memoranda. To znamená: 

upraviť rozpočty miest a obcí na rok 2017 do 31. 8. 2017 tak, aby v nich bol vyčlenený objem finančných prostriedkov zodpovedajúci 2 % funkčných platov zamestnancov obcí. V prípade, že sú už tieto prostriedky zahrnuté v rozpočte odporúčame vyčíslenie ich použitia za účelom naplnenia memoranda, upraviť rozpočty rozpočtových a príspevkových organizácií na rok 2017 tak, aby aj v týchto organizáciách bol vyčlenený objem finančných prostriedkov zodpovedajúci 2 % funkčných platov ich zamestnancov. V prípade škôl a školských zariadení by tento objem mal zodpovedať 2 % funkčných platov ich nepedagogických zamestnancov. V prípade, že sú už tieto prostriedky zahrnuté v rozpočte odporúčame vyčíslenie ich použitia za účelom naplnenia memoranda, rozhodujúcim obdobím pre výpočet objemu prostriedkov je obdobie od 1. 9. 2017 do 31. 12. 2017 na počet zamestnancov evidovaných v tomto období, v prípade, ak je v obci odborová organizácia, prerokovať s ňou postup výpočtu prostriedkov, priebežne mesačne alebo podľa rozhodnutia štatutárneho zástupcu (alikvotne podľa počtu odpracovaných dní všetkých zamestnancov organizácie) realizovať výplatu prostriedkov zamestnancom, záverečné zúčtovanie vykonať v decembrových výplatách.

 Memorandum v ďalšom horizonte

Súčasťou memoranda sú aj ďalšie kroky, ktoré zamestnávatelia, vrátane ZMOS podpísali v snahe o úpravu platov zamestnancov. S tým súvisí povinnosť valorizovať platové tarify a stupnice platových taríf o 4 % aj od 1. 1. 2018. Zamestnávatelia zároveň deklarovali snahu v spolupráci so zástupcami zamestnancov zrealizovať ďalšie mzdové zvýšenie, a teda zvýšiť platy na úrovni 2 % priznaných funkčných platov aj od 1. 9. 2018. 

Obecné noviny č. 29-30/2017

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2020
Hľadajú sa možnosti na pokračovanie programu MOPS
Rezort vnútra a splnomocnenkyňa vlády SR ubezpečujú všetky obce a mestá, ktorým končia zmluvy o NFP koncom roka 2020 v programe MOPS, že intenzívne hľadajú možnosti pre identifikáciu dostupných finančných zdrojov, ktoré umožnia spustiť ďalšie výzvy.
viac
22.01.2021
Odporúčanie ku GDPR v systéme Bookio
Združenie miest a obcí Slovenska na základe dotazov k riešeniu GDPR v súvislosti so záujmom o využívanie online rezervačného systému Bookio dáva do pozornosti odporúčanie.
viac
23.03.2022
ZMOS apeluje na premiéra, ministerstvá neplnia zmluvu
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na predsedu vlády Eduarda Hegera. Dôvodom je neplnenie dodatku ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa. Problémom sú financie na odmeňovanie v prenesenom výkone štátnej správy.
viac
20.05.2023
Partnerstvo VÚB banky a ZMOS pokračuje už ôsmym rokom
VÚB banka a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) už po ôsmy raz podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve a pokračujú tak v tejto výnimočnej kooperácii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %