Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.06.2018 09:53

Odštartovali bánovské fotopasce obrat ochrany obcí pred čiernymi skládkami?


Foto: Čierne skládky Zdroj: Wikimedia Commons


Mestskí policajti v Bánovciach nad Bebravou od novembra minulého roka identifikovali 18 konkrétnych ľudí pri zakladaní alebo rozširovaní nelegálnych skládok čierneho odpadu. Podarilo sa im to na základe usvedčenia monitorovacími fotopascami.


Páchateľom uložili blokové pokuty. V  zmysle zákona o odpadoch možno uložiť pokutu až do výšky 1500 eur.

Život ukáže, či nainštalovanie fotopascí v „podozrivých“ lokalitách miest a obcí zaznamená výrazný úspech v boji samospráv obcí s vyše 2500 evidovanými čiernymi skládkami respektíve s viac ako 7000 predpokladanými na Slovensku.

Peniaze sa pridelili – skládky „odolali“

V rokoch 2015-16 vyčlenilo Ministerstvo životného prostredia SR z Environmentálneho fondu 17 miliónov eur na dotovanie čistenia nelegálnych skládok odpadov. Išlo o peniaze vložené do akcie Veľké upratovanie Slovenska, vrátane čiernych skládok. Teda za činnosť, za ktorú sú podľa zákona o odpadoch od januára 2016 zodpovedné obce (paragraf 15). Dnes je verejným tajomstvom, že napríklad v Bratislave každým rokom pribúda 10 nových nepovolených menších či väčších skládok, prípadne obnovených, ale aj regionálne noviny prichádzajú s podobnými informáciami v jednotlivých obciach – navyše na východe pesimistickejšími ako na západe. Nechajme stranou odpoveď, do akej miery sa na tom podieľa často využívaný obranný prostriedok (nedostatok financií) najmä menších obcí a nakoľko všeobjímajúca pavučina zautomatizovanej ľahostajnosti spoločnosti reprezentujúcej životný postoj typu „kašlem na všetko, čo sa deje za bránou môjho domu (činžiaka)“.

Sobrance – podobná fotopascová cesta ako v Bánovciach?

V tejto atmosfére je pozitívnym konštatovaním informácia Zemplínskych novín, že s fotopascami – a neskorším usvedčovaním vinníkov podľa fotografií – to skúsia aj v Sobranciach. „Sme malé mesto, kde skoro každý každého pozná,“ povedal Peter Mižák, náčelník miestnej mestskej polície. „Niekedy ľudia vedia, kto je za skládkami, za vyvezeným odpadom, ale nepovedia. Dávajú si pozor a nechcú nikoho hlásiť, aby si nenarobili nepriateľov, takže máme zviazané ruky, nevieme nič dokázať.“

Pomoc mestským policajtom

Fotopasce nepotrebujú byť napojené na elektrickú sieť, odolávajú vode, vydržia mrazy, cena jednej sa pohybuje okolo dostupných 100 až 200 eur. Predávajú sa, samozrejme, aj lacnejšie, aj drahšie typy. Dôležité z pohľadu možností policajtov je, že v samotných Sobranciach majú osadené kamery, monitorujúce centrum, mestské objekty, sídliská i ulice s rodinnými domami. Kombináciou z obrazového kamerového záznamu (systému) a zo získaných fotografií z fotopascí budú môcť identifikovať prípadných vývozcov odpadov napríklad z tých „známych“ miest, kde sa „znos“ dá očakávať.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.11.2017
Čiernu skládku odpadu pri vodnom toku Biela sa podarilo odstrániť
Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť.
viac
21.02.2020
Blíži sa najväčšie medzinárodné stretnutie obecných a mestských polícií
Blíži sa najväčšie medzinárodné stretnutie obecných a mestských polícií v strednej Európe. Viac ako dve desiatky odborných prednášok v štyroch tematických paneloch, dvesto účastníkov z troch štátov - to sú hlavné parametre Medzinárodnej konferencie obecných polícií.
viac
09.05.2020
Na odstraňovanie čiernych skládok v meste doplácajú všetci
V druhej polovici mesiaca apríl mesto Dubnica nad Váhom avizovalo mimoriadny bezplatný zber elektroodpadu a nebezpečného odpadu. V priebehu mája tak samospráva zabezpečí priamo zo sídlisk a mestských častí zber starých chladničiek, práčok, ale aj nepoužitých farieb, olejov či hnojív.
viac
23.06.2020
Na zisťovanie pôvodcov nelegálnych skládok nasadila dubnická polícia fotopasce
Identifikovať pôvodcov nelegálnych skládok v Dubnici nad Váhom majú nové fotopasce. Tamojšia mestská polícia ich začala inštalovať najmä v extraviláne mesta. Informoval o tom náčelník mestskej polície v Dubnici nad Váhom Tibor Rehák.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %