Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.02.2017 08:30

Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017


Slovensko zastupuje 270-ročný platan z Budatína, víťaz slovenskej ankety Strom roka 2016.


16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.


Počas mesiaca február môžu ľudia hlasovať za svojho favorita na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Slovensko v nej zastupuje 270-ročný platan z Budatína, víťaz slovenskej ankety Strom roka 2016.

Každoročne sa do ankety zapájajú až státisíce ľudí a počet zúčastnených krajín sa z pôvodných 5 zvýšil na 16. So svojimi príbehmi v ankete súťažia v tomto ročníku aj stromy z Anglicka, Belgicka, Bulharska, Českej republiky, Estónska, Francúzska, Írska, Litvy, Maďarska, Nemecka, Poľska, Severného Írska, Škótska, Španielska a Walesu. Slovensko reprezentuje v súťaži Európsky strom roka platan javorolistý z Budatína.

„Tento platan je najväčší z platanov v Budatínskom parku, ktorý bol založený za vlády grófa Jána Suňoga v roku 1745. V bezprostrednej blízkosti tohto veľkého zdravého stromu rastie ďalší menší, chorý, bútľavý. Tieto dva platany pripomínajú osudy ľudí, aj keď rastú pospolu ako dvaja rozdielni bratia, koreňmi sú však neoddeliteľne previazaní,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Hlasovanie o Európsky strom roka prebieha počas celého februára 2017 na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí. „Minulý rok v ankete Európsky strom roka skončila hruška z Bošáce na 3. mieste s počtom hlasov vyše 29 000. Veríme, že tento rok zahlasuje za slovenského zástupcu ešte viac fanúšikov. Držíme mu palce a sme veľmi zvedaví, koľko má na Slovensku sympatizantov,“ dopĺňa Milan Hronec.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011. Jej zmyslom je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré by sme si mali vážiť a chrániť ho. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. Medzinárodnú súťaž organizuje Environmental Partnership Association, ktorej členom je aj Nadácia Ekopolis.

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org

 

 

Autor: (Nadácia EKOPOLIS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V súťaži Európsky strom roka skončila hruška ružová z Bošáce tretia
Hruška ružová z Bošáce - Zabudišova v okrese Nové Mesto nad Váhom obsadila tretie miesto v medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.
viac
27.07.2016
Verejnosť môže hlasovať v ankete Strom roka 2016
Hlasovanie bolo odštartované na festivale Pohoda a záujemcovia môžu do konca septembra poslať hlas jednému z dvanástich stromov – finalistov ankety Strom roka a podporiť tak jeho ošetrenie.
viac
02.11.2016
Titulom Strom roka 2016 sa pýši budatínsky platan
Víťazom ankety Strom roka 2016 sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2 488 hlasov. Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
20.03.2017
Nadácia Ekopolis odštartovala jubilejný 15. ročník ankety Strom roka
Stromy majú svoj nenahraditeľný význam v živote človeka, zaslúžia si našu pozornosť, starostlivosť aj ochranu. Aj preto je cieľom ankety Strom roka, ktorej v poradí už 15. ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %