Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.06.2017 08:20

Odštartovalo Žilinské kultúrne leto 2017


Žilinské kultúrne leto ponúkne množstvo podujatí.


Aj v tomto roku bude mať Žilinské kultúrne leto bohatý program, ktorý pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravilo mesto Žilina. Zaujímavé hudobné, tanečné a historické podujatia budú prebiehať najmä na Mariánskom námestí, na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP.


Žilinské kultúrne leto odštartoval v pondelok 26. júna medzinárodný festival animácie filmov – Fest Anča, ktorý potrvá do 2. júla. Ako jediný na Slovensku prináša každý rok krátke a celovečerné animované filmy pre dospelého diváka, ako aj pre deti. Opäť budete mať možnosť v Žiline stretnúť filmárov, hudobníkov či umelcov, ktorí patria k špičke súčasného tvorivého sveta.

Ak budete počas prázdninových mesiacov tráviť čas priamo v centre nášho mesta, sú pre vás pripravené mnohé kultúrne či športové podujatia. Na Mariánskom námestí si môžete vychutnať sobotné koncerty rôznych žánrov v rámci cyklu Mariánske leto, ako prvé sa už 8. júla o 19. hodiny predstavia kapely 3Drive a V8 band. Každú stredu počas celého kultúrneho leta budú v Sade SNP znieť príjemné tóny dychovej hudby. Hudobné stredy začínajú už 5. júla o 16:30 hod. koncertom Dychovej hudby Fatranka. (V prípade nepriaznivého počasia sa Mariánske leto a Hudobná streda konať nebudú).

Piatkové a sobotné večery vám spríjemní premietanie filmov v Letnom kine na Námestí Andreja Hlinku, premietať sa bude už dnes, 29. júna o 17. hodine Kubo a kúzelný meč a o 19. hodine Chlapec vo svete príšer.

Počas Tvorivých remeselných dielní, ktoré budú prebiehať od 24. júla do 28. júla na Mariánskom námestí si budú môcť Žilinčania, ako aj návštevníci mesta jednotlivé remeslá vyskúšať pod vedením profesionálov.

Fanúšikovia slovenského a českého filmu si prídu na svoje začiatkom augusta, kedy ku nám zavíta premietací autobus Bažant kinematograf premietať sa bude od 2. do 6. augusta vždy o 21. hodine.

Závan histórie prinesú podujatia ako Stredoveký deň, ktorý sa stal už tradičnou súčasťou Žilinského kultúrneho leta a v tomto roku sa ponoríme do jubilejného X. ročníka v piatok 11. augusta. Rovnako nebudú chýbať ani Dni zdravia a Primátorská kvapka krvi (21. septembra), Festival seniorov (29. septembra) či Primátorský deň (6. októbra). Koncom septembra prebehne medzinárodná súťaž mladých jazzových interpretov jedinečná svojho druhu na Slovensku s názvom Žilina International Jazz Contest (26. – 27. septembra).

Fanúšikovia športu sa môžu tešiť na Európsky pohár silných mužov (4. augusta), M KREO Žilinský triatlon (19. – 20. augusta), Beh na Dubeň (29. augusta), Žilinský mestský polmaratón (15. septembra), ktorý vás prevedie aj historickým centrom mesta či na Žilinskú plaveckú štafetu (21. septembra).

Všetky informácie o Žilinskom kultúrnom lete 2017 nájdete na: www.kulturneleto.eu a tiež na www.zilina.sk.

 

 

 

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2017
XXIII. ročník Staromestských slávností má pripravený pestrý program
Už budúci týždeň sa mesto Žilina a jeho obyvatelia dočkajú XXIII. ročníka Staromestských slávností.
viac
26.06.2017
Oslávte prázdniny v ríši fantázie
Pokiaľ aj vy premýšľate nad tým, ako osláviť záver školského roka, desiate narodeniny Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sú tou správnou voľbou. Od 29. júna – 2. júla zablúdite do ríše fantázie tých najlepších animovaných filmov.
viac
14.07.2017
Žilinské kultúrne leto pokračuje
Víkend a nasledujúci týždeň spríjemnia v Žiline obyvateľom, ale aj návštevníkom zaujímavé kultúrne podujatia.
viac
24.08.2017
Námestie slobody ožíva
Hlavné mesto pokračuje v revitalizácii Námestia slobody, ktoré bolo dlhodobo v dezolátnom stave. Po ukončení prvej etapy revitalizácie chceme na námestie vrátiť život. V piatok 25. augusta pozývame všetkých na podujatie Námestie slobody ožíva, ktoré sa uskutoční od 18. hodiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %