Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.11.2017 12:35

Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra


Odpad z hnedých nádob putuje do kompostárne vo Svätom Jure. Snímka zdroj: (humanisti.sk).


Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.


OLO začala s odvozom bioodpadu tento rok 13. marca. Do konca októbra ho odviezla takmer 2000 ton. Tento druh odpadu sa odváža do kompostárne vo Svätom Jure, kde sa ďalej spracováva na kompost.

"Najviac bioodpadu bolo odvezeného v auguste (asi 355 ton), najmenej v marci (21 ton)," priblížila Humeniková. Spoločnosť OLO zároveň rozdistribuovala obyvateľom rodinných domov v Bratislave, ktorí si splnili povinnosť a podali žiadosť o zapojenie sa do systému zberu odpadu zo záhrad, vyše 9000 hnedých zberných nádob a asi 1500 kompostérov. Distribúcia bude prebiehať naďalej počas celého roka.       

Bratislavčania v rodinných domoch musia od tohto roka biologicky rozložiteľný odpad zo svojich záhrad zhromažďovať a zhodnocovať v kompostovacom zásobníku alebo komunitnom kompostovisku. Využívať tiež môžu upravenú zbernú nádobu hnedej farby. Domácnosti z rodinných domov, ktoré sa ešte do systému zberu odpadu zo záhrad nezapojili, tak môžu stále urobiť na Oddelení miestnych daní, poplatkov a licencií bratislavského magistrátu na Blagoevovej 9 v Bratislave osobne alebo poštou. "Všetky náklady na kompostér alebo hnedú zbernú nádobu a s tým súvisiaci zber a odvoz bioodpadu zo záhrad, sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady," spresnila Humeniková.       

Do hnedých kontajnerov a zelených kompostérov môžu Bratislavčania ukladať kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, malé kusy konárov, lístie, odpad z ovocia a zeleniny či burinu. Nepatria sem odpady z domácností živočíšneho pôvodu, mliečne a mäsové výrobky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
05.03.2020
OLO začalo tento týždeň s odvozom bioodpadu zo záhrad
V Bratislave začala tento týždeň mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) s odvozom biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad. Realizovať ho bude do novembra v intervale raz za 14 dní.
viac
01.03.2022
OLO začne s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne v utorok (1. 3.) s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad, teda odpadu z hnedých nádob.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %