Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.07.2018 02:00

Okná kaštieľa sú v havarijnom stave, mesto ich postupne vymieňa


Kaštieľ Migazziovcov, Zlaté Moravce


Zlatomoravská radnica pokračuje vo výmene okien na budove Kaštieľa Migazziovcov. V súčasnosti v ňom sídli Mestské múzeum a Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ).


Ako informoval magistrát, mnohé okná na historickom objekte sú v havarijnom stave a nedajú sa vôbec používať. "Sú priklincované. V závere minulého roka nám smerom do ulice vypadávali sklenené výplne a nad vchodom do pivničných priestorov odpadlo celé jedno okno," uviedla riaditeľka MSKŠ Simona Holubová.      

Mesto sa snaží Kaštieľ Migazzivcov opravovať postupne. V priebehu roka 2016 sa na budove pod dohľadom pamiatkového úradu vymenili okná a balkónové dvere v obradnej sále. V novembri 2017 sa osádzali nové okná na prvom poschodí. "V tomto roku rozhodli mestskí poslanci o vyčlenení takmer 22.000 eur, ktoré sa využijú na tretiu etapu výmeny okien. Na projekt prispel čiastkou 2400 eur aj Nitriansky samosprávny kraj," informovala radnica. Ako doplnila Holubová, v pláne je výmena deviatich okien na prvom poschodí budovy.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár
Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.
viac
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
03.08.2020
Mesto chce sprístupniť historickú studňu na nádvorí kaštieľa
Na nádvorí kaštieľa Migazziovcov v Zlatých Moravciach bola počas revitalizačných prác odkrytá unikátna historická studňa. Radnica ju chce sprístupniť pre turistov, mestskí poslanci schválili vyše 14.000 eur na jej obnovu.
viac
22.06.2023
Mesto chce získať dotáciu na obnovu kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v obnove a rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov. Radnica sa chce uchádzať o finančné prostriedky na rekonštrukciu z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %