Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.06.2018 09:00

Okresom Lučenec a Poltár poskytne po milióne eur nad rámec akčného plánu


Snímka: TASR


Po milióne eur na rekonštrukcie a projekty malého charakteru v mestách a obciach poskytne v nasledujúcom období vláda SR okresom Lučenec a Poltár. Na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády vo Fiľakove v Lučeneckom okrese to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).


Podľa jeho slov ide o prostriedky nad rámec pôvodne vyčleneného regionálneho príspevku, ktoré okres získal na základe akčného plánu rozvoja.      

 "Opäť pripomínam, to nie sú prostriedky, ktoré tu vláda vynakladá preto, aby zvýšila zamestnanosť a napĺňala akčný plán. Sú to peniaze navyše, mimo tohto celého projektu, ktoré majú pomôcť mestám a obciam zrekonštruovať nejaký obecný majetok," zdôraznil premiér s tým, že tieto prostriedky budú vyčlenené už v najbližších týždňoch.       

Zo sumy milión eur dostane v okrese Lučenec najviac - 150.000 eur mesto Fiľakovo na rekonštrukciu dvoch materských škôl a vybudovanie multifunkčného ihriska. Druhú najvyššiu sumu - 135.000 eur získa mesto Lučenec na rekonštrukciu komunikácie a verejného priestranstva v časti Opatová, Boryho ulica. Ďalšie prostriedky pôjdu na obnovu komunikácií, verejných budov, výstavbu ihrísk, kanalizácie, ako aj na obnovu kultúrnych pamiatok vo viac ako 30 obciach okresu.       

"My, ako mesto Fiľakovo, sme si pýtali prostriedky vyslovene na projekty, ktoré sa týkajú mládeže a školstva. Čo sa týka plnenia akčného plánu, tak zdanlivo to možno trochu stojí, ale s viacerými projektmi sme vo veľmi vysokej fáze pripravenosti a môžeme začať čerpať prostriedky o dva-tri mesiace," konštatoval na margo nového príspevku primátor Fiľakova Attila Agócs.       

Podľa slov primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej má jej mesto v akčnom pláne schválených 18 projektov. "Z nich je už päť realizovaných a ďalších šesť máme v konaní, takže si myslím, že ich plnenie bude v najbližšom období," objasnila.       

V okrese Poltár pôjde najvyššia suma - 320.000 eur priamo do mesta Poltár. Z nej je určených 200.000 eur na rekonštrukciu tribún na mestskom futbalovom štadióne, 115.000 na obnovu domova dôchodcov a 5000 eur na nákup krojov pre detský folklórny súbor. Po 60.000 eur dostanú štyri obce. V Utekáči, Ozdíne a Kokave nad Rimavicou sú určené na obnovu chodníkov a ciest, v Kalinove na rekonštrukciu základnej školy. Nižšími sumami bude podporených aj ďalších takmer 20 obcí.       

Akčné plány pre obidva okresy už podľa Pellegriniho prinášajú výsledky. "Cieľom akčného plánu pre okres Lučenec, ktorý bol schválený v júni 2016, je do roku 2020 vytvoriť 1400 pracovných miest. Tu sa môžeme naozaj potešiť, pretože k 30. aprílu ich bola vytvorená už približne polovica, presne 753," konkretizoval premiér. Podľa neho aj táto skutočnosť prispela k tomu, že miera nezamestnanosti v okrese klesla od konca roka 2015 zo 17,53 percenta na súčasných 9,11 percenta.       

V susednom okrese Poltár bol akčný plán schválený v septembri 2017 a na jeho základe má vzniknúť do roku 2020 celkovo 750 pracovných miest. "Zatiaľ, ku koncu apríla, ich bolo vytvorených 171, ale musíme konštatovať, že nezamestnanosť sa takisto znížila o polovicu. Z 20,87 percenta na konci roku 2015 na 10,96 percenta," dodal.       

Ďalšou témou stretnutia vlády so zástupcami miestnych samospráv bola infraštruktúra. "Treba sa venovať jej napojeniu smerom na juh, na Šalgótarján. Zároveň stále ostáva otvorená otázka prípravy obchvatu Lučenca, pretože do jeho prípravy už bolo investovaných viac ako 2,5 milióna eur a na komplexné vykúpenie pozemkov by bolo treba ešte ďalších 800.000 eur," uviedol Pellegrini s tým, že popri Lučenci má viesť rýchlostná cesta R2 a preto treba nájsť správnu kombináciu týchto dvoch dopravných riešení tak, aby sa efektívne využili prostriedky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Vláda: Pre okres Sabinov rozdelila 1,1 milióna eur
Vláda počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Lipanoch rozdelila medzi obce sabinovského okresu a mestá Lipany a Sabinov sumu 1,1 milióna eur, ktorá má byť uvoľnená do 30. apríla. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy pre okres Sabinov, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté okresy.
viac
15.05.2019
Vláda: Na okres Trebišov vyčlenila 1,25 milióna eur
Vláda počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Trebišove 1,25 milióna eur. Ide o prostriedky z rozpočtovej rezervy, respektíve zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa, a to pre okres Trebišov, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté.
viac
23.10.2019
Pre okres Sobrance vláda rozdelila viac ako 1,42 milióna eur
Vláda SR počas utorkového výjazdového rokovania v Sobranciach rozdelila pre tento okres viac ako 1,42 milióna eur. Pôvodne plánovanú sumu jeden milión eur počas rokovania kabinet zvýšil.
viac
24.09.2020
V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie
V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %