Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.07.2017 07:00

Online monitoring energií v Petržalke šetrí ich spotrebu i náklady


Petržalka.


Projekt tzv. online monitoringu energií a ich spotrieb v základných školách (ZŠ), ktorý bratislavská Petržalka spustila na jeseň minulého roka pilotne na ZŠ Pankúchova, šetrí náklady na kúrenie aj teplú vodu.


Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia projektu, ktorý súvisí so znižovaním energetickej náročnosti v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti. Informovala o tom Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.      

"Vďaka modernizácii technológie odovzdávacej stanice a pravidelnému sledovaniu a vyhodnocovaniu spotrieb došlo na tejto škole v roku 2016 k približne k 20-percentnej úspore tepla oproti roku 2015," povedala Vnenková. Znamená to, že náklady na kúrenie a teplú úžitkovú vodu klesli oproti roku 2015 o viac ako 20 000 eur. Škola má zároveň lepší prehľad o svojich spotrebách a vie pravidelne vyhodnocovať pokles alebo vzrast úspor v danom období.      

Systém merania, teda jednotlivé merače sú osadené rádiovými modulmi, ktoré zabezpečujú online prenos údajov a dát z meračov tepla a vodomerov na centrálny počítač. Jeho softvér zabezpečuje riadenie prenosu, ako aj prijímanie a ukladanie dát s frekvenciou každých 20 minút či hlásenie alarmov. Priebežné vyhodnocovanie údajov umožňuje tiež včas reagovať na prípadné poruchy, a tým spojené úniky, napr. vody, resp. na prekurovanie objektov školy. "Systém pozostáva aj zo snímačov interiérových teplôt, na základe ktorých sa dá stanoviť, či je daná miestnosť prekurovaná alebo nedokurovaná," doplnila Vnenková.      

Aj na základe výsledkov plánuje mestská časť projekt postupne rozšíriť. "V tejto chvíli však ešte nie je rozhodnuté, ktoré ďalšie školy budú do systému zapojené," skonštatovala Vnenková. Napriek tomu chce samospráva pokračovať v znižovaní energetickej náročnosti. V tomto roku sú napr. naplánované výmeny osvetlenia v Materskej škole (MŠ) Bohrova, MŠ Pifflova, MŠ Haanova a MŠ Šustekova, v roku 2018 v ďalších štyroch. Okrem výmeny osvetlenia v škôlkach a školách s tým súvisia aj rekonštrukcie školských kuchýň či sociálnych zariadení.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2016
Bratislava verejne prerokovala pokračovanie električkovej trate v Petržalke
Cieľom bolo prerokovanie hodnotenia správy projektu z hľadiska posudzovania vplyvu na životné prostredie.
viac
25.04.2017
Bratislava chce vyhlásiť tender na verejné osvetlenie do konca mája
Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce hlavné mesto vyhlásiť do konca mája. Lehotu na predkladanie ponúk predpokladá do konca augusta a ukončenie verejného obstarávania do konca tohto roka.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
24.01.2023
Do projektu bezpečnosti detí v okolí škôl sa zapojí ďalších 10 ZŠ
Hlavné mesto Bratislava rozširuje projekt Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí a žiakov v okolí základných škôl (ZŠ). K minuloročnej pilotnej škole Tbiliská v Rači sa má tento rok pridať ďalších desať škôl vo viacerých mestských častiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %