Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.10.2018 10:35

Online žiadosti o vydanie elektronického podpisu prevažujú nad návštevami


Graf - počet vydaných certifikátov


Druhého októbra ministerstvo vnútra v spolupráci s NASES sprístupnilo novú verziu aplikácie pre občianske preukazy, pomocou ktorej možno požiadať o všetko potrebné pre používanie elektronického podpisu cez internet.


Počas prvého aj druhého týždňa fungovania možnosti tzv. vzdialeného prístupu k certifikátom na tvorbu e-podpisu túto službu využilo 3850 žiadateľov /53 percent/ , kým osobne na oddeleniach dokladov o elektronický podpis požiadalo 3382 používateľov /47 percent. Ministerstvo vnútra pokladá prvé výsledky za optimistické a predpokladá, že skóre v prospech elektronických žiadostí ešte stúpne. Ďalšie pozitívum vidí v odľahčení návštevnosti oddelení dokladov, čo by sa malo prejaviť aj na čakacích dobách.

Podmienkou na využitie vzdialeného prístupu k elektronickému podpisu je občiansky preukaz s čipom aktivovaný bezpečnostným osobným kódom /BOK/. Aktiváciu ako prvý krok k využívaniu elektronickej komunikácie možno urobiť len na oddelení dokladov.

 Po prihlásení občianskym preukazom /zadaním BOK/ aplikácia eID klient automaticky zistí stav certifikátov – ak ich používateľ nemá, alebo sú neplatné, ponúkne ich vydanie.

Aktualizácia softvéru na čipe občianskeho preukazu prebehne cez zabezpečený komunikačný kanál, používateľ si sám nastaví PIN k elektronickému podpisu a tiež PUK, pomocou ktorého v prípade potreby PINo odblokuje. Systém v ďalších krokoch vydá používateľovi tri typy certifikátov pre elektronické podpisovanie a šifrovanie.

Autor: (mv sr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
Elektronické občianske preukazy sú podľa vyjadrenia MV SR stále bezpečné
Počas uplynulých dní prenikli z viacerých kruhov informácie o možnej zraniteľnosti čipov, ktoré používame aj na slovenských občianskych preukazoch. V tejto súvislosti viaceré médiá naznačujú, že elektronická komunikácia pri použití elektronického OP prestáva byť bezpečná.
viac
02.11.2017
MV SR od 31. októbra vymieňa potenciálne zraniteľné e-podpisy za bezpečnejšie
Na pracoviskách dokladov je od 31. októbra možné požiadať o výmenu certifikátov pre elektronický podpis za bezpečnejšie, 3072-bitové certifikáty.
viac
07.10.2018
Elektronický podpis na elektronický OP si už možno vyžiadať aj cez internet
Každý, kto sa rozhodne používať elektronický podpis, od dnešného dňa môže získať potrebné certifikáty na jeho tvorbu online cez internet. Dosiaľ to bolo možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov.
viac
16.01.2021
CEMR: Mestá a obce – Zem vás potrebuje!
Európska asociácia miestnych a regionálnych samospráv (CEMR) vyzýva miestnych lídrov k podpisu Parížskej deklarácie 2020 - k zapojeniu sa do globálneho hnutia proti zmene klímy. Deklaráciu je možné podpísať online do 31. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %