Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.06.2019 08:25

Opozícia kritizuje navrhované športové poukazy, SNS chce zdravú generáciu


NR SR - ilustračná snímka


Návrh na zavedenie dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na pravidelnú športovú činnosť dieťaťa zamestnanca predstavuje záťaž pre zamestnávateľov. Skonštatoval to poslanec Národnej rady (NR) SR Eduard Heger (OĽaNO) v diskusii v pléne o návrhu z dielne SNS.


Poslanec Dušan Tittel (SNS) tvrdí, že chcú podporiť napríklad aj telovýchovu a obecné športové kluby, ktoré vychovávajú mladých športovcov. Podľa jeho slov chcú, aby vyrastala zdravá generácia.       

"Týmto riešením trestáte rodičov, ktorí sa nevenujú športu, ale majú deti nadané iným spôsobom, prináša to zbytočnú byrokraciu pre podnikateľov aj samotných ľudí," skonštatoval Heger. Poukázal na to, že predkladatelia v zákone píšu, že zamestnávateľ to bude musieť schváliť. Tvrdí, že je to záťaž pre zamestnávateľov. "Kde to bude vedieť zamestnávateľ dorovnávať? Nevidím tam mešec pre zamestnávateľa. Na úkor čoho to pôjde? Prémií a podobne?" spýtal sa.       

"Systematicky prichádzate s návrhmi, ktoré zamieňajú odmenu za prácu akýmisi naturáliami," podotkla Jana Kiššová (SaS). Rovnako kritizovala to, že podporujú zákonom len šport, pričom veľa detí by rado chodilo na iné krúžky. SNS podľa jej slov zasahuje do benefitového systému firiem.       

Tittel argumentoval, že financie pre športové zväzy sa nie vždy premietnu aj do iných menších športových klubov. Podporovať podľa jeho slov treba aj telovýchovu a menšie kluby v obciach, pretože tam mladí športovci vyrastajú. Doplnil, že šport u detí treba podporovať aj preto, "aby nám tu vyrástla zdravá generácia," dodal.       

Zdôraznil, že poukaz je dobrovoľný a medzi zamestnávateľom a zamestnancom musí byť dohoda. Zdôraznil, že kluby musia byť registrované.       

Návrh zákona na zavedenie dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na pravidelnú športovú činnosť dieťaťa zamestnanca predložili na aktuálnu schôdzu NR SR poslanci SNS. Výška príspevku má byť limitovaná na 55 percent oprávnených výdavkov zamestnanca, najviac však v sume 275 eur za rok. Za oprávnené výdavky sa majú považovať výlučne výdavky na športovanie dieťaťa v športovej organizácii zapísanej v registri právnických osôb v športe.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.06.2019
Ústavnoprávny výbor odobril spôsob sčítania obyvateľstva v roku 2021
Blížiace sa sčítanie obyvateľov, domov a bytov na Slovensku bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR realizovať v období od 1. júna 2020 do 31. marca 2021. Integrované sčítanie má znížiť administratívu a spresniť údaje.
viac
30.04.2020
Štát by mohol vytvoriť 700-eurové voľnočasové poukazy
Vláda by mohla vytvoriť voľnočasové poukazy pre deti a mládež až vo výške okolo 700 eur ročne. V pléne Národnej rady (NR) SR to povedal poslanec Radovan Sloboda (SaS) s tým, že sekundárnym efektom takejto podpory by bola prirodzená obnova výstavby športovej infraštruktúry.
viac
26.11.2021
Vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie má byť po novom len samospráva
Vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie má byť po novom len obec alebo mesto, poprípade ich združenia a právnické osoby.
viac
06.05.2022
Novela zákona o organizovaní verejných športových podujatí
Parlament vo štvrtok 5. mája 2022 schválil vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 1/2014 Z. z. o organizovaní verejných športových podujatí. Podnetom k novelizácii sú aj doterajšie poznatky identifikované aplikačnou praxou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %