Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.01.2016 10:00

Organizácia Greenpeace podala trestné oznámenie na hlohoveckú skládku odpadu


Hlohovecká skládka sa zmieta v problémoch. (Foto: Pixabay.com)


Na Slovensku sa nachádza niekoľko desiatok oficiálnych skládok odpadov, pričom počet tých neoficiálnych je omnoho vyšší. Problém so skladovaním odpadov na skládkach je stále aktuálny a často sa na nich nachádza nebezpečný odpad, ktorý môže ohrozovať vodu, pôdu a okolité prostredie.


Problémy so skladovaním takéhoto odpadu má aj hlohovecká skládka Vlčie hory, v súvislosti s ktorou podala enviromentálna organizácia Greenpeace trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

 ,,Zodpovedné orgány dodnes neuviedli, aké chemikálie sa našli počas zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a Policajného zboru SR. Na náš podnet do dnešného dňa nereagovala ani Slovenská inšpekcia životného prostredia. Nechceme, aby sa na túto kauzu zabudlo bez vyvodenia zodpovednosti,“ uviedla na stránke organizácie koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko, Katarína Nikodemová.

V novembri 2015 boli totiž za asistencie polície a ďalších zložiek zo skládky odobrané vzorky. Rozbory zo vzoriek dal Policajný zbor vykonať do chemického laboratória v Nitre. Tesne po tomto zásahu odobrali vzorky pôdy a vody z okolia skládky aj zamestnanci organizácie Greenpeace. Výsledky vzoriek poukázali na obsah 15 znečisťujúcich látok, medzi ktorými sa nachádzali látky, ktoré sa najčastejšie využívajú ako zmäkčovadlá v priemyselnej výrobe plastov. Skríning taktiež preukázal aj prítomnosť zakázaných a nebezpečných látok, ktoré boli namerané vo vysokých hodnotách. ,,Výsledky z našich odberov a analýz sme odoslali samosprávam obcí a miest, ktoré sú v okolí skládky,” dodáva Nikodemová. Pracovníci enviromentálnej organizácie na základe toho vyzvali Integrovaný záchranný system a Policajný zbor SR, aby zverejnili výsledky, ktoré boli odobrané týmito orgánmi v novembri minulého roku. Tie však na túto výzvu nereagovali.

Slovenská inšpekcia životného prostredia na svojej oficiálnej internetovej stránke však pred pár dňami zverejnila stanovisko, v ktorom uvádza, že vykonala v areáli skládky Vlčie hory od roku 2007 celkovo devätnásť kontrol. V stanovisku je zároveň uvedené, že inšpekcii boli od Policajného zboru poskytnuté iba čiastočné výsledky realizovaných rozborov. Enviromentálnej organizácii Greenpeace poskytla inšpekcia všetky informácie, s ktorými disponovala. Stanovisko Slovenskej inšpekcie životného prostredia je dostupné na jej internetovej stránke.

Skládku Vlčie hory v Hlohovci prevádzkuje od roku 2006 spoločnosť Plastic People, s.r.o. Už v minulosti zistila Slovenská inšpekcia životného prostredia v prevádzke skládky vážne nedostatky, ktoré súviseli s neposkytnutím dokladov, na základe ktorých by mohli dokladovať množstvo zneškodnených odpadov. Problémy pokračovali, keď zamestnancom inšpekcie znemožnili vstup do areálu skládky.

 Aktivistom, ale aj obyvateľom mesta Hlohovec nie je skládka ľahostajná. Dôkazom môžu byť verejné stretnutia a prerokovania zmien, ktoré boli vo veci skládky realizované, ale taktiež aj internetová stránka, ktorá bojuje proti ďalšiemu rozširovaniu skládky.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %