Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.03.2018 10:43

Otrávených dravcov na juhozápade Slovenska pribúda


Orliak morský, vzácny a ohrozený druh - ilustračná snímka


Pri obci Neded v okrese Šaľa sa našli ďalšie štyri uhynuté dravce. Ide o orliaky morské, vzácny a ohrozený druh, ktorého spoločenská hodnota je vyčíslená na 5990 eur. Na Slovensku bolo vlani zaznamenané hniezdenie 21 párov.


"Jedného zo štyroch uhynutých orliakov morských sme spoznali podľa krúžku. V roku 2016 ho krúžkoval predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko v hniezde v priamej blízkosti nálezu otrávených orliakov. Ďalšie dva mŕtve orliaky tvorili s najväčšou pravdepodobnosťou pár z neďalekého hniezda. Hniezdenie preto bude neúspešné," povedal Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.       

Vo štvrtok 22. marca a o deň neskôr bol na poli medzi obcami Veľký Cetín a Branč v okrese Nitra nájdený uhynutý orol kráľovský, ale aj myšiaky horské a líšky. Dravce boli pravdepodobne otrávené. Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície v Nitre začal trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, zločinu nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových chemických látok a vysoko rizikových biologických agensov a toxínov a prečinu pytliactva. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov.       

Posledné štyri prípady otráv od decembra minulého roka boli zaznamenané pri obciach Diakovce v okrese Šaľa, Lakšárska Nová Ves v okrese Senica, Branč – Malý Cetín v okrese Nitra a v obci Neded v okrese Šaľa. "Apelujeme na ľudí, a zvlášť v týchto katastroch, aby si dávali pozor a venčili psov iba na vôdzke. V lokalitách pri obciach Branč a Neded ešte pokračujú kontroly. Ohlásené prípady preverujeme v spolupráci so štátnymi orgánmi, zároveň vykonávame aj preventívne terénne kontroly," povedal Veselovský.       

Ochranári žiadajú verejnosť, aby v prípade nálezu uhynutých dravcov kontaktovala políciu, Štátnu ochranu prírody alebo Ochranu dravcov na Slovensku. Zároveň privítajú aj informácie, ktoré by mohli viesť k odhaleniu páchateľa. "Aj vďaka projektu Life Pannon Eagle a prehĺbeniu spolupráce s políciou sa zintenzívnilo odhaľovanie týchto prípadov," tvrdí Veselovský.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Ochranári pritvrdili v boji proti vtáčej kriminalite
Vzácne orly kráľovské, sokoly rárohy či haje červené hynú na Slovensku zbytočne, rýchlo a bolestivo.
viac
29.05.2019
Pozostatky predchodcu holíčskeho kaštieľa prekvapili archeológov
Nečakane dobre zachovanú sústavu múrov a pilierov z obdobia stredoveku a novoveku odhalili práce na inžinierskych sieťach v kaštieli v Holíči. Archeológovia v nich identifikovali predchodcov existujúceho bastiónového opevnenia, obkolesujúceho súčasnú dominantu Holíča – letné sídlo Habsburgovcov.
viac
06.08.2021
SIŽP prešetruje masívny úhyn rakov a rýb na Hrušovskej zdrži
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prešetruje masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo - Hrušovská zdrž. Uviedla to hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.
viac
03.08.2022
Archeologický výskum hradnej brány na Sivom Kameni odhalil viacero nálezov
Mincu vyrazenú v závere 17. storočia, fragmenty keramiky či noža, objavili odborníci počas archeologického výskumu niekdajšej hradnej brány na Sivom Kameni nad Podhradím (okres Prievidza). Nájdený denár pochádza z obdobia, keď hrad slúžil ako väzenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %