Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.05.2019 09:20

P. Pellegrini: Vláda prijme národný plán na dobudovanie vodovodov a kanalizácií


Členovia vlády SR počas výjazdového rokovania vlády SR v Trebišove. FOTO TASR - Roman Hanc


Vláda v blízkom období predloží a schváli národný plán dobudovania vodovodov a kanalizácií na území Slovenskej republiky. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove to oznámil premiér Peter Pellegrini.


"Pôjde o strategický dokument s konkrétnymi cieľmi, parametrami a záväzkami aj s vyčlenením finančných prostriedkov i dobou ukončenia jednotlivých projektov," uviedol.

Premiér konštatoval, že v regiónoch pretrváva problém s nevybudovanými alebo nedokončenými vodovodmi a kanalizáciou. Doterajší spôsob vyčleňovania menších súm na takéto projekty z Environmentálneho fondu podľa neho neumožňuje obciam, aby ich úspešne dokončili.       

"Nie je možné, aby v 21. storočí v jednej z najvyspelejších krajín sveta mali ľudia problém dostať sa k pitnej vode alebo mali problém s odpadovou vodou tak, aby sme neznečisťovali životné prostredie. Toto musí byť priorita vlády, toto je o kvalite života ľudí v každom kúte Slovenska a v krátkom období vláda takýto dokument schváli a ešte v tomto volebnom období ho začne čiastočne realizovať," konštatoval premiér.       

Na tieto projekty bude treba podľa neho "namixovať" zdroje z eurofondov aj štátneho rozpočtu i so záväzkom vlády vyčleňovať prostriedky na najbližšie roky. Dodal, že pri realizácii tohto plánu treba nastaviť jasné pravidlá a vylúčiť akýkoľvek politický vplyv. "Ak to nezačneme riešiť rázne a takto masívne, tak sa nepohneme. Pôjde o robustnú aktivitu, ktorej by sme mali byť svedkami na najbližších päť – šesť rokov," konštatoval.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Z príspevku od vlády začne Kežmarok s výstavbou študentského kempusu
Ešte počas februárového výjazdového zasadnutia vlády SR pridelili okresu Kežmarok 4 600 000 eur na obdobie piatich rokov na aktivity akčného plánu, ktorého cieľom je znížiť nezamestnanosť.
viac
15.07.2021
Zelené verejné obstarávanie na Slovensku sa polepšilo
Ministerstvo životného prostredia včera informovalo vládu o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek.
viac
20.02.2024
Obec chce dobudovať kanalizáciu, na projekt bude potrebovať milióny eur
Obec Ožďany v okrese Rimavská Sobota pripravuje projekt dobudovania kanalizácie a intenzifikácie čistiarne odpadových vôd. Samospráva by chcela po rokoch dobudovať kanalizáciu v centrálnej časti obce, náklady odhaduje na päť miliónov eur. Skonštatoval to starosta obce Ján Matej.
viac
18.03.2024
StVS plánuje v Kokave dobudovať kanalizáciu pre viac ako 570 domácností
Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS) plánuje v Kokave nad Rimavicou v Poltárskom okrese dobudovať kanalizáciu. Aktuálne sa preto uchádza o finančné zdroje z výzvy ministerstva životného prostredia. Pre TASR to uviedol projektový manažér StVS Juraj Čičmanec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %