Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.06.2018 08:00

Pamätník so sochou vojaka bol dlhé roky poškodený


Pamätník obetiam 1. svetovej vojny v obci Janova Lehota (okres Žiar nad Hronom). Pamätník, ktorého dominantou je socha vojaka v životnej veľkosti, bol dlhé roky poškodený. TASR - Janka Vodnáková


Neďaleko kostola v obci Janova Lehota (okres Žiar nad Hronom) sa nachádza pamätník, ktorý už desaťročia spomína na tých, ktorí o svoj život prišli počas prvej svetovej vojny. Pamätník, ktorého dominantou je socha vojaka v životnej veľkosti, bol dlhé roky poškodený.


 "Po druhej svetovej vojne horúce hlavy tohto vojaka zvalili, pretože si mysleli, že je to nemecký vojak. Ale je to rakúsko-uhorský vojak, takže to mohol byť tak slovenský, ako i maďarský či rakúsky vojak," priblížila predsedníčka Karpatskonemeckého spolku v Janovej Lehota Ida Karásková.       

Socha však spadla na múr, hlava sa odrazila a tak ju hodili do potoka, pričom sa už nikdy nenašla. "Dlhé roky tu bol preto vojak bez hlavy. Istého času ho odpratali, mali sme tam len misu na kvety, aby nebol podstavec prázdny," priblížila Karásková.       

O jeho obnovu sa pred niekoľkými rokmi zaslúžila obec a Karpatskonemecký spolok. Chýbajúcu hlavu dorobil soche vojaka reštaurátor, na pomníku obnovili nápisy a tiež vyčistili kamene od machu.       

Pomník obetiam prvej svetovej vojny tvoria štyri piliere s tabuľami, na ktorých sú vypísané mená padlých mužov. V ich strede je na podstavci s textom socha vojaka. "Je tam po nemecky napísané Kamarátom, ktorí padli v prvej svetovej vojne, z vďaky rodáci. Postavený v jubilejnom roku 1938," priblížila Karásková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Sošku Oskara bez bariér získala Jelšava a Janova Lehota
Záver prvého dňa rokovania 28. snemu ZMOS už tradične vyvrcholil galaprogramom, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2016. Počas večera ocenili aj víťazov súťaže Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Ocenenie udelili po druhýkrát.
viac
07.06.2018
V Trenčianskych kasárňach si aj po storočí pripomínajú udalosti Kragujevackej vz
V piatok 8. júna 2018 uplynie presne sto rokov od popravenia 44 vojakov náhradného 71. Trenčianskeho pluku v srbskom meste Kragujevac. Do Trenčianskych kasární si prišlo, deň pred týmto výročím, obete krvavo potlačenej vzbury uctiť viacero významných hostí, seniori i študenti.
viac
18.11.2018
Hrad Ľupča má bielu pani a obec Slovenská Ľupča legendu o žene bez hlavy
Hovorí sa, že každý "dobrý" hrad má svoju povesť a patrí k nim aj ľupčiansky. Legiend o ňom a niekdajšom panstve je viac. TASR ich prostredníctvom publikácie Ľupčianske povesti z roku 2001 priblížila Ivana Uhlík, referentka správy pamiatkových objektov hradu Ľupča.
viac
20.06.2019
Výstavbou ďalšieho zariadenia pre seniorov chcú skvalitniť služby
S cieľom zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb pre klientov domova sociálnych služieb vybudujú v Janovej Lehote pri Žiari nad Hronom ďalšie zariadenie. Pôjde o novostavbu rodinného domu, v ktorom sa bude nachádzať šesť dvojizbových bytov. Svoju jeseň života tu bude môcť prežiť 12 klientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %