Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.03.2017 10:16

Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú


Na pamätnej izbe vymieňajú strešnú krytinu. Snímka zdroj: (ZnZHŠ).


Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.


"Objekt, ktorý máme k dispozícii asi od roku 2005 a ktorý pre potreby združenia zakúpil a zrekonštruoval kolega, prechádza ďalšou rekonštrukciou," priblížil predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič.       

Okrem výmeny strešnej krytiny sa podľa jeho slov zamerali aj na vytvorenie skladových priestorov v podkroví, ktoré budú používať na odkladanie náradia. "Tým pádom budú všetky tri miestnosti v dome využité na expozičné priestory, čo doteraz nebolo a jednu sme museli uzatvárať," ozrejmil Uhrovič s tým, že by tam chceli priblížiť pracovné činnosti a náradie z minulosti.       

Práce na objekte by mali byť hotové už v apríli. Pamätnú izbu je možné navštíviť individuálne po dohovore, alebo počas letnej sezóny. V júni zvykne bývať podľa Uhroviča otvorená cez víkendy a v júli a auguste aj počas pracovných dní.      

Združenie sa aj tento rok uchádza o podporu z projektu zamestnávania nezamestnaných pri obnove kultúrnych pamiatok. S prácami chcú podľa Uhroviča začať podľa aktuálnych podmienok. "Tento rok by sme sa chceli venovať delovej veži a tiež by sme sa mali venovať barbakanu, čo je vstupná brána. Prioritou bude východný palác," podotkol Uhrovič a naznačil, že v budúcnosti by mohla na hrade vzniknúť čitáreň s knižnou búdkou.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
03.11.2021
Obnovené pamiatky môžu súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Informovali o tom z rezortu kultúry.
viac
07.01.2022
TSK plánuje obnovu Pamätného domu Janka Jesenského
V roku 2022 začne Trenčianska župa s rekonštrukciou Pamätného domu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie je 650 tis. eur, na jeho obnovu plánuje župa požiadať o príspevok z Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %