Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.10.2018 02:50

Participatívne rozpočty súčasťou Týždňa otvoreného vládnutia v Bratislave


Ilustračná snímka (tsk)


Trenčianska župa je prvou samosprávou, ktorá sa rozhodla podporiť aktívne občianstvo a participáciu mladých ľudí na svojich školách formou dotačnej schémy.


Program Týždňa otvoreného vládnutia – OGP Week 2018, ktorý každoročne organizuje Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS), vyvrcholil v piatok 26. októbra 2018 predstavením pilotného ročníka zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

Pilotný ročník zavádzania participatívnych rozpočtov na území TSK je výsledkom spolupráce krajskej samosprávy s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti. „TSK je dobrým príkladom, ako sa participácia dá zaviesť do praxe a ako k tejto téme pristupovať. Zároveň môže byť vzorom aj pre ďalšie samosprávne kraje či iné subjekty, aby sme účasť mladých ľudí na správe vecí verejných dokázali aj naďalej šíriť a pomáhať jej,“ vysvetlil Martin Giertl, splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Vďaka prvej dotačnej schéme, ktorá cielene podporuje presadzovanie princípov participatívneho rozpočtovania, získa každá zo 16 vybraných župných stredných škôl 1000 eur na realizáciu študentských projektov. „ Za financie v celkovej výške 16 tis. eur môžu študenti zmeniť svoju školu k lepšiemu prostredníctvom vlastných projektov. Spolu s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti chceme naučiť študentov našich škôl, že veci verejné sú mimoriadne dôležitou súčasťou života každého z nás. Vo fáze prípravy a realizácie projektov tiež získajú cenné skúsenosti, ktoré využijú aj vo svojom ďalšom osobnostnom raste,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška a dodal, že aj touto formou sa kraj snaží podporiť aktívne občianstvo mladých ľudí a v oblasti vzdelávania otvoriť novú tému, ktorou je participácia.

Samotný projekt je prepojením teórie s praxou. Jeho realizácia bude prebiehať kontinuálne od novembra tohto roka až do júna 2019. „Pilotný ročník participatívnych rozpočtov je rozdelený do 4 fáz, pričom každá z nich trvá 2 mesiace. V rámci tohto času si škola sama stanoví, kde si jednotlivé aktivity zatriedi a ako ich bude realizovať. Prípravná fáza projektu potrvá do decembra 2018, jej súčasťou je vzdelávanie škôl a školských koordinátorov prostredníctvom materiálov a elektronickej aplikácie,“ vysvetlila Alexandra Hrabinová z ÚSV ROS s tým, že aplikácia bude výbornou pomôckou, ktorá bude sprevádzať študentov i učiteľov celým procesom rozpočtovania. „Našim cieľom je cesta a všetko, čo sa počas nej mladí ľudia naučia. Vďaka ÚSV ROS má Trenčiansky samosprávny kraj oveľa lepšiu štartovaciu pozíciu ako by mal v prípade, že by sa rozhodol realizovať tento projekt sám. Cenné skúsenosti, ktoré nám i našim školám ÚSV ROS poskytol výrazne uľahčia celý proceszavádzania participatívnych rozpočtov a témy participácie do vzdelávania, čo bude mať pozitívny vplyv na komunitu ako celok,“ zhrnula prínos Dana Gavalierová z Odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK, ktorá je zároveň koordinátorkou projektu. Vyhodnotenie pilotného ročníka participatívneho rozpočtovania bude súčasťou budúcoročného Týždňa otvoreného vládnutia, na ktorom svoje skúsenosti s projektmi a ich prínos v oblasti vzdelávania odprezentujú aj jednotlivé školy.

Autor: (ts-tsk-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2016
Dotačná schéma pre turizmus je spustená
BSK 9. novembra zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu pre rok 2017.
viac
10.04.2017
Neváhaj a pošli svoj návrh projektu aj ty!
Participatívny rozpočet Trenčianskej župy ti pomôže zhmotniť nápady.
viac
09.02.2019
Školenie koordinátorov župných stredných škôl oživil praktický workshop
Pilotný projekt Úradu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) a Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý do života uviedol prvú dotačnú schému na zavádzanie participatívnych rozpočtov v prostredí župných stredných škôl, sa opäť posúva o krok vpred.
viac
30.09.2021
Blíži sa Týždeň otvoreného vládnutia
Každoročné podujatie Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoja občianskej spoločnosti Týždeň otvoreného vládnutia sa uskutoční od 5. do 7. októbra v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %