Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.10.2019 11:05

Pastiersku sezónu zakončí Mitrovanie v Novohrade


Ilustračný výrez plagátu


Pastiersku sezónu symbolicky ukončia v Lučenci podujatím Mitrovanie v Novohrade. Uskutoční v sobotu (12. 10.) od 9.00 h na školskom majetku Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) v miestnej časti Ľadovo.


      „Valaské hody, nazývané mitrovanie, sa v minulosti spájali s ukončením pastierskej sezóny, ktorá sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Bačovia a valasi sa v tom období vracali do dedín vo sviatočných šatách a v kostole obetovali syr a oštiepky,“ vysvetlil riaditeľ SOŠ HSaD Juraj Vitek.       Ako dodal, nasledovalo vyúčtovanie s majiteľmi oviec a spoločná hostina, ktorej neodmysliteľnou súčasťou bola hudba, tanec a spev. „Práve na tento zvyk chceme nadviazať podujatím Mitrovanie v Novohrade,“ povedal Vitek.       V programe novohradského mitrovania je výstava ovčích plemien, ukážky práce pastierskych psov, súťaže vo varení jahňacích špecialít či jedení bryndzových halušiek, ale aj vystúpenia folklórnych skupín a prezentácia študijných a učebných odborov SOŠ HSaD.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
Vysokohorské chodníky vo Vysokých Tatrách čoskoro uzavrú
Nadchádzajúci predĺžený víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzavretia turistických chodníkov, čo znamená obmedzenie pohybu vo vysokohorskom teréne s ohľadom na ochranu prírody, ako aj zdravie a bezpečnosť návštevníkov. Oficiálne sa začína v utorok 1. novembra.
viac
24.10.2019
Pastiersku sezónu ukončí Slovenské mitrovanie
Pastiersku sezónu už ôsmykrát symbolicky ukončia vo Veľkých Teriakovciach v okrese Rimavská Sobota podujatím Slovenské mitrovanie. Uskutoční sa v sobotu (26. 10.) od 10.00 h na miestnom salaši.
viac
28.04.2022
Cyklistickú sezónu v Novohrade otvorí aj výletný vlak z Maďarska
Cyklistickú sezónu v Novohrade otvorí v nedeľu (1. 5.) aj špeciálny turistický vlak Novohradský rýchlik, ktorý bude vypravený na trase z maďarského mesta Balážske Ďarmoty (Balassagyarmat) do Lučenca a späť.
viac
16.10.2023
Pastiersku sezónu vo Veľkých Teriakovciach uzatvára Mitrovanie na salaši
Na salaši vo Veľkých Teriakovciach v sobotu uzatvára pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont tradičné podujatie s názvom Mitrovanie. Pre návštevníkov sú pripravené ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry či gastronomické špeciality.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %