Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.04.2018 02:58

Päť projektov na rozvoj rómskych komunít z BBSK získalo od Ekopolisu 40-tis. eur


Ilustračná snímka, zdroj: prohuman.sk


Nadácia Ekopolis v spolupráci s Karpatskou nadáciou pokračujú aj tento rok s Programom rozvoja rómskych komunít. Program sa zameriava na podporu projektov znižujúcich sociálne vylúčenie a predsudky voči Rómom.


Tento rok boli peniaze v celkovej výške 40.000 eur prerozdelené medzi päť najúspešnejších projektov v Banskobystrickom kraji.       

Program je tento rok zameraný na zdravý rozvoj detí od útleho veku s dôrazom na deti vyrastajúce vo zvlášť nepriaznivom prostredí. "Potreba venovať sa predškolskému vzdelávaniu detí z prostredia marginalizovaných rómskych skupín vyplynula zo skúseností a praxe mnohých mimovládnych organizácií pracujúcich v tejto oblasti. Pôvod z málo podnetného prostredia sa ukazuje ako vážny hendikep už pri vstupe detí do systému štandardného školského vzdelávania a práve preto chceme týmto grantovým programom podporiť organizácie, ktoré rôznymi inovatívnymi spôsobmi pripravujú deti v predškolskom veku na zvládnutie nárokov vyžadovaných pri nástupe do základnej školy," uviedol programový manažér Ekopolis Milan Hronec. „Navrhli sme podporiť aj príklady dobrej praxe z predchádzajúceho ročníka. Dvaja žiadatelia sú noví,“ dodal.      

Klub rómskych aktivistov na SR z Hnúšte chce sprístupniť aktivity v oblasti vzdelávania deťom predškolského veku priamo v ich rodinnom prostredí, nakoľko vzdelávacie inštitúcie sú pre ne neprístupné. Rovnako je ich zámerom formou osvetového vzdelávania s odborníkmi pomôcť mladým alebo budúcim mamičkám získať rodičovské zručnosti, aby mohli plnohodnotne vychovávať svoje deti.       

Čarovné husle vo Fiľakove budú realizovať projekt zameraný na vytváranie špecifických podmienok pre vzdelávanie detí zo znevýhodneného prostredia. Formou individuálneho prístupu chcú deti pripravovať na školskú dochádzku a zároveň zapojiť aj ich matky, aby viedli deti k čítaniu a poznávaniu.       

Jedným z projektov, ktorý sa Ekopolis a Karpatská nadácia rozhodli podporiť aj v treťom ročníku, je komunitná škôlka v Banskej Bystrici z dielne občianskeho združenia Nádej deťom. Cieľom tohto projektu je stabilizácia už vytvorenej komunitnej škôlky a príprava 20 detí zo znevýhodneného sociálneho prostredia v predškolskom veku na povinnú školskú dochádzku.      

Združenie mladých Rómov vo Valaskej plánuje zriadenie centra pre rodičov a deti vo veku tri až šesť rokov, v ktorom sa budú vzdelávať prioritne v oblasti matematiky, jazyka, telesnej a výtvarnej výchovy, ale zaradia aj hygienickú náuku a poradenstvo pre rodičov v otázkach výchovy.       

Nápad podpory finančnej a zdravotnej gramotnosti sa rozhodli realizovať v Komunitnom centre menšín vo Veľkom Krtíši. Problematiku zadlžovania mladých na potreby ich rodičov, pád do kolotoča úverov, exekúcií, dlhov a úžery – to všetko riešia prostredníctvom prednášok, skupinových aktivít detí a mládeže, ktoré sa naučia vyznať v hodnote peňazí.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Vo Zvolene sa uskutoční seminár „Voda a sídla“
Nadácia Ekopolis organizuje vo Zvolene 24. októbra 2016 seminár na tému Voda a sídla. Je súčasťou súťaže PRE VODU, je však otvorený aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %