Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.08.2016 10:05

Peniaze určené na platy štrajkujúcich učiteľov dá mesto na prevádzku škôl


Januárový štrajk učiteľov v Nitre.


Peniaze na platy, o ktoré v januári prišli štrajkujúci učitelia v Nitre, zostanú na školách, kde títo pedagógovia učia.


Mesto ich rozpočtovým opatrením presunie zo mzdových na prevádzkové výdavky. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom mimoriadnom rokovaní, ktoré sa konalo koncom júla. Ako informovala radnica, takýmto spôsobom sa upravia rozpočty troch škôl, na ktorých sa učitelia začiatkom roka aktívne zapojili do štrajku. Na Základnej škole (ZŠ) Beethovenovej sa zo mzdových na prevádzkové náklady prevedie viac ako 4500 eur, na ZŠ kniežaťa Pribinu vyše 4050 eur a na ZŠ Topoľová takmer 1200 eur. „Finančné prostriedky za mzdy a odvody zamestnancov počas štrajku boli odvedené na účet mesta s tým, že tieto budú použité na prevádzkové výdavky týchto škôl,“ uvádza sa v schválenom rozpočtovom opatrení.      

Viacerí mestskí poslanci chceli peniaze ponechať štrajkujúcim učiteľom, prípadne ich vyplatenie nechať na uvážení riaditeľa školy. „Nemyslím si, že je správne rozhodnutie, aby sme trestali učiteľov za to, že si dovolili ísť do štrajku a využili ich ústavné právo vyjadriť svoje názor. Naozaj som presvedčený, že tie ich platy sú neadekvátne, nemotivujúce a ja by som ponechal tie peniaze v balíku mzdy a odvody, aby ich mohli riaditelia príslušných škôl podľa uváženia rozdeliť a použiť,“ skonštatoval poslanec Peter Oremus.

Podľa primátora Jozefa Dvonča však takéto riešenie nie je reálne. „Postupujeme v zmysle zákona. Nemôžu tie peniaze zostať v mzdových prostriedkoch. Berie sa iba základná mzda a presúva sa na bežné výdavky. Čiže školám tie peniaze zostávajú. Zo zákona pracovník, ktorý štrajkuje, nemá nárok na plat. Žiaľ, je to tak a my to nezmeníme naším uznesením, ani našou dobrou vôľou. Ja súhlasím, že je to možno pekné, takto rozmýšľať, ale to nie je ústavné právo, dať niekomu peniaze za štrajk. Zákon hovorí jednoznačne, nemôžu byť vyplatení a na toto boli učitelia upozornení,“ skonštatoval Dvonč.      

Poslankyňa Marta Rácová slová primátora spochybnila. Podľa jej slov legislatíva jednoznačne nezakazuje ponechať štrajkujúcim učiteľom ich mzdy. „Poviem na rovinu, nemyslím si, že nám zákon prikazuje presunúť finančné prostriedky v rozpočte škôl zo mzdových položiek na prevádzkové náklady. Nebudem sa o tom hádať, ale domnievam sa, že nijaký zákon nám to nenariaďuje,“ skonštatovala.

Podľa prednostu mestského úradu Igora Kršiaka je postup mesta správny a drží sa zákonného rámca. „Dané financie zostanú súčasťou prevádzky školy. Ide o naplnenie legislatívnych východísk, ktoré v týchto osobitných prípadoch nastávajú. Nie je to potrestanie školy za štrajk, ale je to úprava rozpočtu z toho dôvodu, že škola takéto aktivity podnikla,“ skonštatoval.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Mesto Šurany hospodári s rozpočtom 5,4 milióna eur
Mesto Šurany v okrese Nové Zámky hospodári v tomto roku s vyrovnaným rozpočtom vo výške 5,4 milióna eur a je v dobrej finančnej kondícií.
viac
12.07.2017
Voľby do VÚC by mali stáť vyše 10 miliónov eur
Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
29.08.2017
Na platy pedagogických zamestnancov dá mesto o 36 000 eur viac
Do lavíc základných škôl v Liptovskom Mikuláši zasadne v novom školskom roku viac ako 2300 žiakov. "Na zápis do prvého ročníka prišlo takmer 300 z nich, počet prváčikov sa však ukáže až po 15. septembri, keď reálne nastúpia do školy," povedala hovorkyňa radnice Viktória Čapčíková.
viac
01.04.2020
Trebišov s úspornými opatreniami začína od vedenia mesta
V nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce, realizuje mesto Trebišov okamžité úsporné opatrenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %