Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.01.2016 08:00

Pešiu zónu v Prievidzi čaká veľká zmena: Autá vystriedajú cyklisti!


V Prievidzi sa chystajú zmeny v doprave. (Foto: Panoramio)


Poslanci na decembrovom mestskom zastupiteľstve schválili zmenu v organizácii dopravy v centre mesta. Motorové vozidlá nahradia cyklisti.


Mesto Prievidza pripravilo k 1. januáru 2016 zmenu organizácie dopravy v pešej zóne na uliciach G. Švéniho, Rastislavova ulica, Š. Moyzesa, Pribinovo námestie a na Námestí slobody. Zmena organizácie dopravy zahŕňa obmedzenie vjazdu vozidiel do pešej zóny na vozidlá vykonávajúce komunálne služby pre mesto a vozidlá s osobitným povolením počas konania kultúrno-spoločenských akcií.

Zároveň do pešej zóny bude umožnený vjazd cyklistov v súlade s iniciatívou rozvoja udržateľnej mestskej mobility v podobe integrácie nemotorovej dopravy (cyklistickej a pešej) v centrálnej mestskej oblasti.

Opatrením taktiež dochádza k napĺňaniu cieľa Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike. Zmeny budú vykonané úpravou zvislého dopravného značenia. Súčasťou navrhovaných zmien bude doplnenie stojanov na bicykle v centre mesta Prievidza.

Vjazd cyklistov do pešej zóny nie je na Slovensku novinkou. Sprístupnenie centra už bolo realizované v Bratislave, Trnave, Turzovke, Banskej Bystrici, Žiline, Martine, Ružomberku, Košiciach, Považskej Bystrici, Trenčíne, Poprade a taktiež v Bojniciach. Ďalšie mestá v súčasnosti pripravujú umožnenie vjazdu cyklistov do peších zón v centrách miest.

S ohľadom na navrhované zmeny mesto Prievidza pripraví kampaň, ktorá tieto zmeny bude prezentovať obyvateľom. Zároveň dôjde k priebežnému hodnoteniu zmien približne v polovici roku 2016.

Autor: (ďur)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
12.06.2017
Žilinská župa otvorila sezónu cyklobusov
Žilinský župan Juraj Blanár spolu s generálnym riaditeľom SAD Žilina Petrom Pobehom vypravili v nedeľu 11. júna z Vrútok prvý cyklobus tohtoročnej sezóny. Unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov tak župa ponúkne aj v lete 2017.
viac
24.08.2017
Cyklisti sa opäť vydajú na spoločnú jazdu mestom
Cyklisti v Nitre sa opäť vydajú do ulíc mesta, aby upozornili na svoju prítomnosť na cestách. Milovníci bicyklovania vyrazia na spoločnú jazdu 25. augusta večer zo Svätoplukovho námestia.
viac
11.09.2017
Cyklobusy budú premávať až do konca septembra
Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %