Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.12.2018 06:25

Petíciu za ukončenie prevádzky odkaliska Poša podpísalo vyše 9000 ľudí


Snímka zdroj: outdoorhumenn


Petíciu za ukončenie prevádzky odkaliska Poša vo Vranovskom okrese a jeho následnú sanáciu podpísalo doteraz vyše 9000 ľudí. Holding Energochemica plánuje v jeho prevádzke kontinuálne pokračovať.


S petíciou začali okolité obce a ďalšie subjekty koncom augusta. "Každý týždeň dostávame klasickou poštou podpísané petičné hárky z rôznych obcí regiónu, nielen z Vranovského okresu, ale aj z okresu Michalovce a Humenné," informoval TASR starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák, ktorý je zároveň predsedom petičného výboru, s tým, že podporu tejto petícii vyjadrila aj Jednota dôchodcov Slovenska vo Vranovskom okrese. Petičiari predpokladali, že sa viac osvedčí jej on-line forma. "Tam je odozva zatiaľ veľmi slabá," skonštatoval starosta.       

Ich cieľom je minimálne 30.000 podpisov, ktoré by chceli vyzbierať do konca decembra. "Ak by hrozilo, že by sa povolenie (na prevádzku odkaliska, pozn. TASR) išlo predlžovať, tak budeme určite reagovať skôr," zdôraznil Fenčák. Spomenul, že ich začal zastupovať odborník, ktorý má s touto problematikou reálne skúsenosti. "A dokáže porovnávať veci a ukázať možno širokému regiónu, že ak to funguje niekde inde - na strednom či západnom Slovensku, tak to môže fungovať aj na východnom Slovensku," ozrejmil.       

Ako vyplýva zo stanoviska, ktoré TASR poskytol holding Energochemica, pod ktorý patria spoločnosti prevádzkujúce čistiareň odpadových vôd v Strážskom a odkalisko Poša, v súčasnosti sa v rámci neho nelikvidujú žiadne nebezpečné odpady a objem ostatných likvidovaných odpadov sa za posledných 15 rokov podarilo znížiť o viac ako 95 percent. Limitné hodnoty znečisťujúcich látok v odpadových vodách neboli podľa neho za posledné roky ani v jednom prípade prekročené. "Podľa záveru aktuálnej správy Vodohospodárskej výstavby, štátneho podniku, ktorý zabezpečuje výkon odborného technicko-bezpečnostného dohľadu, je odkalisko Poša bezpečné a prevádzkyschopné," uvádza sa v stanovisku s tým, že v jeho prevádzke plánujú kontinuálne pokračovať.       

Odkalisko Poša eviduje ako potvrdenú environmentálnu záťaž aj Ministerstvo životného prostredia SR. Fenčák spomenul, že ľudia verejne poukazujú na problém tejto lokality, ale aj na iné environmentálne problémy v regióne tým, že napíšu nejaké stanovisko na sociálnu sieť, prípadne to odcitujú novinárom. "Žiaľ, to je to najmenej, čo sa dá urobiť. Tie oficiálne štátne orgány nemajú v rukách nič," vysvetlil s tým, že je veľmi dôležité, aby každý, kto má v tejto súvislosti akúkoľvek negatívnu skúsenosť, adresoval svoj podnet príslušným kontrolným orgánom. "Je to momentálne to, čo nám najviac pomôže vytvoriť akýsi tlak na všetky štátne orgány, aby sa týmto problémom v našom regióne začali intenzívne venovať," zdôraznil.       

Iniciatívu v tejto súvislosti prejavili aj poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Premietla sa do pracovného rokovania k urýchlenému ukončeniu prevádzky odkaliska Poša, ktoré je na pôde vyššieho územného celku naplánované na stredu (5. 12.) za prítomnosti viacerých príslušných orgánov. Poslanec PSK za Vranovský okres Peter Kocák v súvislosti s touto problematikou listom oslovil aj samotného premiéra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2020
Rezort pôdohospodárstva urobí maximum pre odstránenie PCB látok
Problematika úniku škodlivých polychlórovaných bifenylov (PCB) na Zemplíne bola podľa rezortu pôdohospodárstva viac ako tridsať rokov po ukončení ich výroby prehliadaná a neriešená. Poslanci preto prijali uznesenie, ktoré obsahuje osem bodov na riešenie tejto závažnej environmentálnej záťaže.
viac
19.05.2022
MŽP apeluje na vyhlásenie mimoriadneho stavu v lokalite rieky Slaná
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR apeluje na košický okresný úrad, aby v lokalite rieky Slaná vyhlásil mimoriadny stav. Podľa envirorezortu to urýchli a zjednoduší práce Ministerstva hospodárstva SR, ako aj banských záchranných služieb, ktorých poverila vláda na sanáciu vzniknutej situácie.
viac
20.05.2022
PSK a starostovia obcí podpísali memorandum k Odkalisku Poša
Zástupcovia troch obcí Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov a Poša vo Vranovskom okrese podpísali Memorandum o spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom. Spoločne tak chcú participovať na urýchlení odstránenia Odkaliska Poša.
viac
09.06.2023
Odkalisko Poša nateraz nepredstavuje riziko pre životné prostredie
Odpad v odkalisku Poša nateraz nepredstavuje riziko pre životné prostredie. Ukázali to analýzy, ktoré zafinancoval Prešovský samosprávny kraj (PSK) vo výške 50 000 eur na základe memoranda o spolupráci s najzasiahnutejšími obcami vo Vranovskom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %