Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.02.2017 08:30

Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie


Snímka zdroj: (bsk).


Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.


„Pre župu je toto logickým pokračovaním projektu „Učiteľských bytov“. Pred viac rokmi sme avizovali, že vzhľadom na demografickú krivku, máme voľné kapacity v našich internátoch. Primárne však pre našich stredoškolských učiteľov v rámci bratislavskej župy. Tak ako sa my snažíme ponúknuť učiteľom niečo naviac, pokiaľ u nás pracujú, tak sa snaží aj Petržalka. Pán starosta Bajan sa vyjadril, že pre nich by v tejto chvíli postačovalo, keby mohli ponúknuť isté kapacity ubytovania, ktoré by kompenzovali nízke platy v škôlkach. Primárne sa snažíme uvoľniť kapacity v internátoch v Petržalke na Vranovskej ulici. Vychádza nám to tak, že k prvému júnu by sme dokázali uvoľniť toľko kapacít, koľko potrebuje mestská časť Petržalka,“ predstavil princíp dohody samospráv predseda bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja majú na území Bratislavy 8 školských internátov. Tie sú primárne určené pre žiakov stredných škôl, no ak sú voľné kapacity, môžu v nich byť ubytovaní aj vysokoškoláci, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci v školstve. No kapacity môžu byť prenajaté aj na komerčné účely. Ku koncu januára bolo na bratislavských stredoškolských internátoch voľných 267 ubytovacích kapacít. O ubytovanie pedagogických aj nepedagogických zamestnancov materských škôl prejavila záujem mestská časť Bratislava  - Petržalka.

„Problémom materských škôl nie je len zvyšovanie kapacít, ale kľúčové je pre nás aj obsadenie týchto materských škôl pedagogickými pracovníkmi. S tým máme teraz najväčšie problémy. Nielen preto, že platy sú v školstve také, aké sú, ale veľká časť, dokonca desiatky, našich učiteľov odchádzajú do dôchodku alebo sú už v dôchodkovom veku. Mladí ľudia sú ochotní nastúpiť za iných podmienok, ako keď nastupovali starší. Máme desiatky učiteľov, ktorí sú v podnájmoch. Treba si povedať, že nielen stabilizácia týchto kádrov, ale aj prijímanie nových učiteľov je limitované takouto aktivitou,“ predstavil najpálčivejšie problémy bratislavskej mestskej časti Petržalka v oblasti materských škôl starosta MČ Bratislava – Petržalka  Vladimír Bajan. „Som veľmi rád, že k takejto dohode došlo,“ hovorí petržalský starosta Vladimír Bajan. "Je to naozaj príklad toho, ako si samosprávy dokážu pomáhať, vedia nájsť spoločnú reč, ak to naozaj chcú. Miesta určite využijeme, rozhodne totiž chceme našim učiteľom a učiteľkám, ale aj opatrovateľkám pomôcť. Naša predstava je, aby tieto miesta v internátoch financovala naša mestská časť a od učiteľov by vyberala len nejaký symbolický poplatok, napríklad úhradu energií. Okrem toho veríme, že sa so župou dohodneme na nekomerčnej cene za prenájom,“ dodal Vladimír Bajan.

V bratislavských stredoškolských internátoch momentálne býva 1 289 stredoškolákov, 101 vysokoškolákov a takmer 70 zamestnancov škôl. Zvyšné miesta, teda viac ako 250 voľných ubytovacích kapacít, môže BSK ponúknuť pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom materských a základných škôl v Petržalke. Tí primárne prejavili záujem o ubytovanie sa na internáte na Vranovskej ulici. Predbežne by tam od začiatku júna mohla bývať prvá desiatka učiteľov. Nájom by za nich platila mestská časť, ubytovaní by si platili len energie.

„Keď chceme rozširovať počet miest v škôlkach, musíme z nášho rozpočtu platiť platy. My to chceme robiť a chceme pracovníkom aj kultúrne zaplatiť, aby mali dostatočné platy, ale o toto by sa mal starať aj štát. Pretože prenesený výkon správy musí byť zo strany štátu aj finančne ohodnotený. Keď niečo robíme, mali by sme mať na to aj peniaze. Toto, čo teraz robíme je len vzájomná pomoc dvoch samospráv, ktoré si pomôžu poskytnutím ubytovacích kapacít,“ zhrnula župná ale aj petržalská poslankyňa Elena Pätoprstá.

V petržalských škôlkach učí takmer tridsiatka mimobratislavských učiteliek. Desať, ktoré denne dochádzajú do Bratislavy, prejavilo záujem o ubytovanie sa na internáte v Petržalke.

„Považujem túto myšlienku a podpísanie vzájomnej dohody o spolupráci za veľmi dôležité a pre Petržalku za veľmi prospešné. Pretože vo veciach, ktoré sa týkajú detí, treba spojiť sily a treba pomôcť, aby sme zvýšili kvalitu v našich predškolských zariadeniach“ uzavrela poslankyňa BSK za obvod Petržalka Tatiana Mikušová.

Bratislavský samosprávny kraj sa dlhodobo stará o sociálnu situáciu pedagogických zamestnancov na stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Okrem každoročného dofinancovania škôl a školských zariadení zabezpečila bratislavská župa rekonštrukciu ubytovacích buniek na Školskom internáte, Saratovská 26, ktoré je elokovaným pracoviskom Školského internátu, Trnavská 2 a zabezpečila tak ubytovanie pedagogickým zamestnancom na území kraja v dvanástich ubytovacích zariadeniach. Zároveň sa zaviazala aj naďalej v podobnej rekonštrukcii pokračovať.

 

Autor: (bsk, MČ Bratislava-Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2017
Petržalka podporí zaujímavé projekty
Po zmene pravidiel poskytovania účelových dotácií pre neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť si o dotáciu požiadalo 95 uchádzačov.
viac
26.06.2017
Bývalý chemický internát sa zmení na Centrum metropolitných inovácií
Pred rokom schválili poslanci dlhodobý prenájom bývalej SOŠ chemickej na Račianskej ulici v Bratislave Nadácii Cvernovka za účelom vytvorenia kreatívneho centra. „Cvernovkári“ sa najprv presťahovali do internátu a počas roka do školskej budovy preinvestovali takmer milión eur.
viac
20.07.2017
Súťaž na vybudovanie Family parku v Bratislave je spustená
Unikátny projekt Family parku naberá reálne kontúry. Záujemcovia o tridsaťročný prenájom a prevádzku „Family parku“ na rozlohe deviatich hektárov majú možnosť predkladať svoje ponuky do 7. septembra.
viac
21.07.2021
Petržalka hľadá desiatky zamestnancov pre školy a škôlky
Bratislavská mestská časť Petržalka hľadá desiatky pedagogických a nepedagogických zamestnancov pre školy a škôlky. Ponúka im náborový príspevok aj ďalšie benefity ako kreatívne bonusy, dostupnejšie nájomné bývanie či bezplatné jazykové kurzy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %